Logotyp Hagfors kommun
Logotyp för Hagfors 75 år

Backa Carin Ivarsdotter skapar teknikhusets konstnärliga gestaltning

89 stycken anbudsansökningar kom in när uppdraget för den konstnärliga gestaltningen av teknikhuset lades ut i oktober 2024. Därefter gick tre personer vidare i processen. De fick ett skissuppdrag som presenterades under mars månad. Backa Carin Ivarsdotter var den som rankades högst och som slutgiltigt blev vald.

Skissförslag av Backa Carin Ivarsdotter

Skissförslag av Backa Carin Ivarsdotter

– Så glad att jag blev vald att få göra den konstnärliga gestaltningen på teknikhuset, säger Backa Carin Ivarsdotter, efter att på måndagsmorgonen blivit informerad om att hon fått uppdraget.

Trigonium (Det förflutna, nuet och framtiden. Sinnet, kroppen och själen.)

Trigonium - så kallar Backa Carins Ivarsdotter sitt skissförslag som ska stärka teknikhusets arkitektoniska intentioner. Konstverket tar upp former som redan finns planerade för teknikhuset, såsom de triangelformade glaspartierna. I atriumgårdarna och i taklanterninen som finns ovanför huvudentrén kommer Backa Carin arbeta med mönster på glas som skapar reflektioner och olika ljusspel beroende på hur man som person och ljus rör sig.

Backa Carin beskriver sitt skissförslag:

“Gestaltningen är ett samspel med verksamheten och de som rör sig i alla rum. Betraktaren blir en del av verket och gestaltningen interagerar med elever och personal beroende på hur de rör sig i byggnaden.”

Skissförslag av Backa Carin Ivarsdotter

Skissförslag av Backa Carin Ivarsdotter

Även spegelskulpturer som kommer hänga i taklanterninen och atriumgårdarna kommer leka med ljuset. Där kommer solkatter kastas på väggar och golv.

“Genom färgval blir gestaltningen lekfull och skapar inspirerande miljöer(…) Skolan är redan en kreativ plats men gestaltningen ger en ytterligare dimension genom sina färger och former.”

Lokal och historisk förankring

I Backa Carins skissförslag finns även en historisk förankring till Hagfors som bruksort. Det är i samarbete med Uddeholms AB som Backa Carin kommer att ta tillvara industrins slaggprodukter, med detta kommer hon att skapa stenformationer. Utformningen av dessa kommer bland annat ske tillsammans med elever på skolan.

Skissförslag över atriumgården av Backa Carin Ivarsdotter

Skissförslag över atriumgården av Backa Carin Ivarsdotter

Konsten flätas samman med teknikhusets invändiga gestaltning

Materialen får ta en stor plats i den redan befintliga gestaltningen av teknikhuset. Där ska materialen behålla sina naturliga kulörer och egenskaper. Huset kommer präglas av det industriella uttrycket, därtill har man valt att använda traditionella måleritraditioner. Vi kommer bland annat mötas av stänkmålade fondväggar med kulörer som tar utgångspunkt från linoljefärgen, som finns i det svenska kulutarvetet. Även de triangelformade glaspartierna skapar en stark arkitektonisk utformning. Detta har Backa Carin Ivarsdotter tagit fasta på i hennes skissförslag.

“Eftersom arkitekturen i sig har en så stark identitet och uttryck så kommer gestaltningen inte vara en kontrast mot detta. Verket förstärker arkitekturens intentioner och skapar ett samspel.”

Olika material och tekniker för teknikhuset interiör 

Olika material och tekniker för teknikhuset interiör 

– Vi är väldigt glada att få en professionell utsmyckning av konstnären Backa Carin till Hagfors. Konsten är ett viktigt inslag i våra vardagsmiljöer som lyfter, inspirerar och utmanar oss, säger Tina Bergenbrink, Kulturchef.

Backa Carin Ivarsdotter

Backa Carin Ivarsdotter

Backa Carin Ivarsdotter har en examen på Konstfack i Stockholm och har därefter gjort en mängd olika offentliga gestaltningar och har haft utställningar både nationellt och internationellt. Hon blev nominerad till Årets Arkitekt 2019 av RUM Swedish design Award. Jurymedlem i Guldstolen, utsedd av Sveriges Arkitekter 2020-2022.

För övrigt har hon jobbat som handledare, opponent på Konstfack och biträdande professor på HDK i Göteborg. Hon satt i styrelsen för Skulptörförbundet 2017-2019, expertnämnd för frågor om offentlig gestaltning på KRO, i styrelsen för KRO/KIF 2013-2017 samt i styrelsen för KHVC 2013-2018.

“I mina offentliga verk är jag ytterst noga med materialval i kombination med det konstnärliga uttrycket. Dessa verk ska hålla i en miljö med hårt slitage. Jag gör grundliga efterforskningar av platsens historia och övriga arkitektoniska uttryck i närmiljön. Verket kopplas till den valda platsen genom formspråk, tematik och materialval. Ofta hämtar jag symboliken från naturen. Jag använder material som stål, mosaik, laminerat glas, betong och ljus.”

Läs mer om konstnären här: https://www.ivarsdotter.com/ Länk till annan webbplats.

Det konstnärliga rådet, som består av Kulturchef/sakkunnig konst, Kultursamordnare/sakkunnig konst, representant barn- och bildning, representant fastighetsavdelningen, representant byggentreprenör samt fristående sakkunnig konst, har gjort en bedömning av inkomna skissförslag utifrån olika kriterier.

Den konstnärliga gestaltningen ska

- uppvisa konstnärlig originalitet och höjd

- uppvisa god teknisk genomförbarhet samt driftsäkerhet

- vara permanent med en konstruktion och material som har lång beständighet

- beakta gällande säkerhetsföreskrifter

- beakta hållbarhet; social- , ekonomisk- och klimatmässig

- avse en ny konstnärlig gestaltning, unikt framtagen för teknikhuset

- rymmas inom budgeterad summa

- beakta skollagens värdegrund och demokratiska uppdrag

Den konstnärliga gestaltning bör

- relatera till teknikhusets tematiska och rumsliga aspekter

- ha relevans för platsen

- interagera med människor på platsen

Publicerad av

Publicerad datum