logo

Genomförda företagsbesök 2016

Här kan du läsa om våra företagsbesök

 

Tisdag 6 december

I Plateas nya fräscha lokaler på Köpmangatan (ovanpå Swedbank) fick vi en pratstund med VD Pernilla H Nykvist. Det är mycket som händer i företaget just nu. För någon vecka sedan blev Platea uppköpt av en jätte i vårdbranschen, Humana. De har ca 15 000 anställda och finns i hela Sverige. Pernilla berättar att övergången kommer att ske långsamt och varumärket Platea kommer leva kvar. Hon ser det här som en chans för Platea att utvecklas då de får tillgång till Humanas resurser inom ekonomi, HR, forskning och annat. Vidare blev det mycket prat om Hagfors kommuns utveckling där Pernilla som god ambassadör gör ett bra jobb. Lycka till med allt!

 

På Molkers däck träffade vi Dick Haglund och Staffan Molker. De kunde berätta om ett stabilt företag där kundstocken består av ungefär hälften privatkunder och hälften företagskunder. Det är fyra fast anställda i företaget men under däckbytarsäsong växlar de upp till 8-10 anställda. Med det gänget hinner de skifta däck på upp till 130 bilar per dag. Vi pratade vidare om kommunal upphandling vilken de upplever fungerar bra. Avslutningsvis bjöd vi in herrarna till den after work som är i amband med rallyt i Hagfors 10/2, välkomna! (tyvärr ingen bild från detta besök)

 

Torsdag 24 november

Marie, Marcus och Håkan på Indian Bygg som är företaget med tiotalet anställda i Ekshärad och hela 40 anställda i Norge. Marcus berättar om det komplexa att ha koll på stora byggen i Oslo och samtidigt betydligt mindre projekt i vår kommun. Men de får ihop det bra och är ett välmående företag. Marcus skryter över de praktikanter de får från byggymnasiet och menar att kunnigheten och engagemanget bara ökar år från år - kul! Det blir en lång diskussion om fiber och dess betydelse, för Indian Bygg är det en livsnödvändighet att få till för att kunna verka och vädjar till fler i Ekshärad att hoppa på fibertåget.

 

Börje Littorin har sedan början på 70-talet drivit Indian Wood och har idag nästan hela sin familj involverad i företaget, fru och två söner. Specialproduker inom trä såsom timmer och slanvirke lockar kunder från hela Sverige till Ekshärad. Just slanvirke eller "slanvörk" har vait deras specialitet i många år då de levererat långa raka slanor i gran till England för tillverkning av stegar. Detta har nyligen upphört, men en ny kund har tillkommit och de nu ska börja tillverka långa tältpinnar till tipis (stora lappkåtor). Nya maskiner har köpts in för ändamålet och Börje med familj är entusiastiska inför nya utmaningar.

 

Onsdag 23 november

Åsa, Sebastian, "Pobben", Dan och Mikael i konsnärshörnan på Hamu Glas. Konstnärsmateriel och inramning är kompletterande verksamhet till glas som givetvis är det största. Dan berättar att de byter cirka 350 bilrutor per år och servar hela vår kommun med glas av alla de slag. En nyhet är att en filial i Torsby är under uppbyggnad och kommer starta nästa år. Lycka till med den satsningen!

 

Höghedens bilplåt i Edebäck är ett företag som drivs av familjen Höglund. På bilden ser vi Gunnar och Marcus samt Hans-Erik Höglund och sonen Erik som flankerar Åsa. De berättar om utbyggnadsplaner eftersom de håller på att växa ur lokalerna. Därför kom vårt besök lägligt då vi kan hjälpa till i kontakter med finansiärer. Vi kommer även förmedla en kontakt med gymnasiet och fordonsprogrammet för att se över samarbete kring praktikplatser. Ett givande besök som kan ge mer!

 

Fredag 4 november

Anders Danielsson och Jan Yng på Bilhallen i Hagfors berättade att ca 25% av deras kunder kommer från vår kommun medan resterande 75 är från övriga landet. De har bra snurr på försäljningen och verkstadsdelen är flitigt bokad. Vi diskuterade i samband med detta samarbetet med fordonsprogrammet på gymnasiet och de tycker det fungerar bra i de kontakterna. Praktikanter som visar framfötterna har goda möjligheter att få fortsätta i företaget. Tack för en trevlig träff hälsar Lars, Jan och Fredrik.

 

Annelie, Annika, Patrik, Ingrid och Lars framför "värstingmaskinen" företaget investerade i för något år sedan. Patrik berättar att med den nya maskinen kan de göra fler tjänster själva som de tidigare var tvungna att lämna iväg till andra, exempelvis tryckerier. Patrik värnar om sin trogna personal; god macka varje morgon och besök hos massör en gång i månaden. - Både arbetsgivare och medarbetare tjänar på att alla mår bra och ges möjlighet att hålla sig friska. Klokt sagt tycker vi och fortsatt lycka till med verksamheterna i både Textåbild samt Veckobladet.


Torsdag 27 oktober

Anrika Hagfors Måleri, grundat 1953, tog idag emot oss på allra bästa sätt. Roland Johansson berättade om företagets verkamhet i både Hagfors och Västeråstrakten. Draget att starta dotterbolag i Västerås har visat sig vara en mycket bra lösning då verksamheterna stöttar varandra. Roland tror gott om framtiden och en expansion både vad gäller orter som företaget kommer finnas på och därmed också ökad personalstyrka - även i Hagfors! Närmast väntar ett ökat fokus på golvarbete där nyrekryteringar skett avslutar Roland. Lycka till!

 

Fredag 21 oktober

Lars Persson på Eltjänst i Hagfors AB berättar att företaget just nu tuffar på bra. De sju anställda har fullt upp och bokningskalendern för jobb är tecknad ända fram till mars. -Vi har en bra mix av kunder föredelat mellan företag och privatpersoner berättar Lars. Vi informerar om dialogmötet kring kvarterat Cykeln nu på onsdag 26/10 kl 10:00 och Lars lovar att försöka komma. - En nybygge skulle betyda mycket för kommunen avslutar han. Åsa Johansson, Lars Nyborg och Fredrik Igelström tackar för att vi fick hälsa på!

 

Onsdag 12 oktober

Det har väl knappast undgått någon att Hagfors Trä satt upp en ny butik och snart är det dags att slå upp portarna. Släktföretaget som drivs av Anders, Edvard och P-O Henriksson har genom åren byggt på sin verksamhet för att bredda sitt utbud. Med den nya stora butiken lägger de till ytterligare produkter. Kul med nybyggnation tycker vi från kommunen och önskar fortsatt lycka till!

 

Torsdag 6 oktober

Bergviks plantskola vid Sjögränd var destinationen för dagens besök. Kajsa Matsson och Mats Karlbom tog emot och presenterade verksamheten. De tjugo anställda på anläggningen levererar cirka 21 miljoner plantor varje år. Processen effektiviseras succesivt och inom kort ska det investeras i en ny såddlinje och värmeanläggning, pris cirka 18 miljoner. Michael Kjellstrand till höger i bild informerade om det nya projektet för grönt näringsliv där nyanlända ska komma ut i praktik. Vi hoppas på samarbete med plantskolan i detta projekt.

 

Onsdag 5 oktober

För 22 år sedan tog Gustavabon Pelle Berg över dåvarande verksamhet i Ekshärad och startade Pebe bilteknik. Från att i början haft stort fokus på nischverksamheten att handikappanpassa bilar är det nu plåt/lack och service som gäller. Vi pratade om behovet att utbyta erfarenheter med andra företagare för att utveckla sin verksamhet, Pelle ska därför försöka skapa sig tid att delta på nästa after work för näringslivet som är den 17 november. Ses då!

 

Micke och Åsa poserar framför den nya förvaringen för frukt och grönt. Butiksansvariga Annika Sandberg berättar att de på senaste tiden gjort en rad investeringar på Pekås i Ekshärad för att ytterligare fräscha upp butiken. Hon berättar också om att det blir svårare och svårare att hitta personal när de behöver nyanställa eller fylla upp under semesterperioden. Vår kommun har nu den näst lägsta ungdomsarbetslösheten i Värmland - så det kanske inte är så konstigt att det blir svårare att hitta arbetskraft.

 

Onsdag 21 september

Besök hos AsCy rör och industri. Åsa flankeras av Andreas och Conny som för drygt sex år sedan beslutade sig för att starta eget företag eftersom deras arbetsgivare gick i konkurs. Nu har de ca 40 anställda och funderar på vad som hände. - Jobben bara rullar in och vi behöver knappt marknadsföra oss säger företagsledarna. Häftigt och fortsatt lycka till säger vi!

 

 

Michael Lindh Gräsbergs Bil och Åsa i röran där det just nu håller på att byggas en lackbox. - Vi vill bredda och kunna erbjuda kunden en helhetslösning säger Michael den nya investeringen. Ett viktigt, och för många aktuellt ämne under besöket var företagets möjlighet att få fiber indragen. Vi från kommunen ser självklart detta som ett prioriterat område och gör vad vi kan för att hjälpa till.

Sidansvarig

Senast ändrad

KONTAKTUPPGIFTER

Näringslivsutvecklare
Fredrik Igelström
072-235 82 55
0563-187 43 fredrik.igelstrom@hagfors.se