logo

På gång i projekten

Det pågår en mängd spännande saker för att utveckla vår kommuns näringsliv och attraktionskraft på både kort och lång sikt. Läs om vad som pågår i projekten just nu!

Elever på Kyrkhedens skola odlar.

"Etablera Smart industricenter Värmland i Hagfors"

Det finns ett stort engagemang både hos företagen och skolan att verkligen göra det bästa möjliga av de förutsättningar som nu finns. Själva byggnaden, Teknikhuset, projekteras det fortfrande på och byggstart förhoppningsvis i vår. Det har varit bra diskussioner kring utformning av lokaler mellan företagen och skolan.

Projektet Smart industricenter handlar om att etablera en test-och demomiljö kring additiv tillverkning (3 D print) och automatisering/robot. Som ett led i detta kommer en minimässa arrangeras i Hagfors 25 november. Den går under namnet Smart inustriEXPO och vi är full planering av denna. Redan klart att flera stora leverantörer av utrustning kommer och visar robots. Det kommer även bjudas på intressanta föreläsningar. Är du intressarad av att delta kontakta Fredrik Igelström.

"Mera mångfald med maten"

Detta projekt avslutades i torsdags med ett seminarium. Pandemin har påverkat en del från den ursprungliga planeringen men frågan är om inte förändringarna blev till det bättre ändå i slutändan. Det har jobbats med tre spår.

  • En odlingsguide har tagits fram. Den ger svar på de flesta frågor, från stort till smått, när du tänkt starta odlingsverksamhet. En tryckt bok kommer finnas från mitten av november.
  • Skolträdgård. Elever från Kyrkhedens skola har fått lära sig odla och ta grönsakerna från jord till bord. En fin film har tagits fram som beskriver detta; titta gärna på filmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Skolmåltidspersonal från kommunens tillagningskök har gått på kurs för att lära sig mer om grönsaker och hur man kan tillreda på ett nytt och spännande sätt.
  • Alla projektets aktiviteter syftar till att stärka möjligheten för lokalt producerade livsmedel. Hagfors kommun handlar idag livsmedel via en lokal grossist och vill gärna fortsätta med det, gärna i större mängder. Kontakta Linnea.ojes@hagfors.se för mer information inom detta område.

"Handel och platsutveckling"

En stor och viktig del i detta projekt har varit att få föreningen och presentkortet Hela Hagfors på plats. Det nya presentkortet har sålt bra, runt 4 miljoner under de 15 månader det funnits.

Förra veckan genomfördes stadsvandringar I Ekshärad och Hagfors. Fastighetsägare, tjänstepersoner från kommunen och expertis från Svenska stadskärnor gick runt och tittade på de yttre miljöerna i de båda orterna. Det blev många ögonöppnare och ett jobb med att ta insikterna vidare startar nu för alla parter. Kontakta Peter.tornqvist@hagfors.se om du vill veta mer om detta arbete.

Sidansvarig

Senast ändrad