Logotyp Hagfors kommun
Logotyp för Hagfors 75 år

SFI - Utbildning i svenska för invandrare

Älvstrandsgymnasiet erbjuder SFI, utbildning i svenska för invandrare

Vad är SFI?
SFI ger dig grundläggande kunskaper i det svenska språket för att kunna tala och förstå områden inom vardags-, samhälls- och arbetsliv. Du som är vuxen och som inte fått lära dig att läsa och skriva får möjlighet till sådan undervisning.

En individuell studieplan upprättas i anslutning till studiernas början och kan vid behov revideras.

Elever med låg eller ingen studiebakgrund ges möjlighet att lära sig svenska genom ett upplägg där man kombinerar studier med praktiskt lärande (praktisk SFI Hagfors).
Det här sker i ett nära samarbete med AME (arbetsmarknadsenheten).

Vem får studera på SFI?
Den som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket och är folkbokförd i Hagfors kommun. En individuell studieplan upprättas och under studiernas gång följs progression upp. Vid kursens slut sätts betyg eller intyg.

Efter kartläggning/vägledningssamtal meddelas man en studiestart.
Vi erbjuder flera studiestarter per år och dessa meddelas vid ditt kartläggningssamtal.

 

PROJEKT YRKESVÄG

Yrkesväg är ett projekt som medfinansieras av Europeiska Unionen genom Asyl-, migrations och integrationsfonden. Projektet vänder sig till utrikesfödda i behov av utbildning.

Yrkesväg Hagfors

Med vårt deltagande i projektet arbetar Hagfors kommun för att förbättra integration och möjligheter för deltagande TLM (tredjelandsmedborgare) att etablera sig i det svenska samhället och på den svenska arbetsmarknaden.

För att lyckas med det här målet har Yrkesväg utvecklat målgruppsanpassade utbildningsinsatser inom Vuxenutbildningen (VUX), i samverkan mellan olika aktörer som också ansvarar för målgruppens integration.

Insatserna genomförs utifrån en modell med tre utbildningsspår som omfattar heltidsstudier där språkundervisning integreras med andra samhälls-, arbetslivs- och yrkesintegrerade insatser.

Yrkesvägs utbildningsmodell för dig som elev

Inom ramen av projektet finns tre vägar mot arbetet och egen försörjning. Alla tre utbildningsspår är utformade för att förbereda dig för arbetslivet, ge dig möjligheten att öka din förståelse för det svenska samhället samtidigt som du utvecklar och stärker det svenska språket.

Yrkesväg är ett projekt som vill hjälpa dig att utrusta dig med rätt kunskaper och ta dig ett steg närmare mot en anställning.

Hur fungerar utbildningsmodellerna?

Alla tre utbildningsspår kombinerar språkundervisning (SFI) med andra praktiska insatser. Där du som elev får

möjlighet till språkträning eller praktik som är en integrerad del av din SFI undervisning.

möjlighet till att utveckla yrkeskompetenser

möjlighet till att möta olika arbets- och yrkeskulturer som stärker dina kunskaper om den svenska arbetsmarknaden.

möjlighet till att skapa nya relationer i olika sociala sammanhang utanför klassrummet.

möjlighet till att komma i kontakt med nyckelpersoner inom olika branscher och visa dina kompetenser och kunskaper.

 

Till dig som är arbetsgivare

För att säkra rekrytering av rätt kompetens behöver vi vara med och skapa rätt förutsättningar för att dessa kompetenser utvecklas här i vår kommun.

På vuxenutbildning SFI möter vi dagligen en viktig målgrupp som vill och kan arbeta men som många gånger saknar både en relevant utbildning och det svenska språket. Det är anledningen till att inom ramen av projektet Yrkesväg arbetar vi i kommunen för att ge våra studerande som är utrikesfödda möjlighet att språkträna medans de utvecklar nödvändiga yrkeskunskaper på en arbetsplats.

Du som arbetsgivare kan stötta det här utbildningsinitiativet som gynnar integration och stärker mångfald i vår kommun. Vi söker kontinuerligt arbetsgivare som är intresserade av samarbete med oss och vill erbjuda språkutvecklande arbetsplatser där våra studerande kan få värdefulla arbetslivserfarenheter medan de tränar på svenska.

I en förlängning, efter en lyckad praktik kan det också vara möjligt för dig som arbetsgivare att ansöka till arbetsförmedlingen om bidragsanställningar i form av introduktionsjobb, nystartsjobb eller etableringsjobb. Vuxenutbildningens studie-och yrkesvägledare är om så önskas behjälplig i detta arbete.

Vad är en språkutvecklande arbetsplats?

Din medverkan gör skillnad och gynnar inte bara deltagarna utan även dig som arbetsgivare eftersom ni får möjlighet att utveckla framtidens medarbetare.

Vi välkomnar ert engagemang och ert intresse för att samarbeta i dessa viktiga utbildningsinsatser. Vi är övertygade att tillsammans kan vi skapa en starkare och mer hållbar arbetsmarknad i kommunen.

Kontakta oss gärna

för att diskutera hur vi kan samverka för att stödja vuxenutbildning och anställningsbarhet i vår kommun. Kontaktuppgifter till rektor, projektledare och studie-och yrkesvägledare finns i högra spalten.

 

Sidansvarig

Senast ändrad

KONTAKTUPPGIFTER

Rektor
Louise Haglund
0563-185 35
louise.haglund@edu.hagfors.se

Studievägledare
Viktoria Hedelin
0703607270
viktoria.hedelin@edu.hagfors.se

Administratör
Eric Byh
eric.byh@edu.hagfors.se

Projekledare yrkesväg
Liliana Melén 0702923736
liliana.melen@edu.hagfors.se

 

Ansökan om SFI

För att ansöka om att få börja SFI kontakta studie-och yrkesvägledare

viktoria.hedelin@edu.hagfors.se

SFI finns på Forsskolan, Atterbergsvägen 7.