Hjälptjänster

logo

Vatten, en global bristvara

Vatten är livsviktigt för människans överlevnad, som dricksvatten och för att odla maten vi äter. Ungefär 2,1 miljarder människor på jorden saknar tillgång till rent vatten. Av dessa tvingas nästan 160 miljoner att hämta orent dricksvatten ur öppna källor som sjöar, floder och dammar. Till följd av bristen på vatten i större delen av världen hotas den globala matproduktionen kraftigt.

undersida bild

Vattenförbrukningen världen över ökar ständigt. Orsaken är dels att vi blir fler människor på jorden, men också för att förbrukningen per person ökar.I Sverige är vi inte vana vid att behöva tänka på hur mycket vatten vi förbrukar. Det flödar fritt ur våra kranar och vi behöver sällan snåla. Men kranvattnet som vi dricker, tvättar oss själva och våra kläder med är endast en liten del av allt vatten vi använder. Endast 10 procent av det vatten som förbrukas globalt går till hushållen, medan hela 70 procent går till jordbruket och 20 procent till industrin.

Vattenbristen är ofta direkt kopplad till maten vi äter, vilket till stor del beror på att jordbruket är mycket vattenkrävande. I genomsnitt dricker vi nästan fyra liter vatten om dagen, antingen direkt eller i kaffe, juice, läsk, vin eller andra drycker. Men det krävs 2000 liter vatten för att producera den mat vi äter under en dag, alltså 500 gånger mer än det vatten som vi dricker. I själva verket ”äter” vi i genomsnitt 2000 liter vatten varje dag.

Mängden vatten som går åt för att producera en vara från grunden brukar kallas det virtuella vattnet eller vattenfotavtrycket. Det livsmedel som kräver störst mängd vatten är nötkött. Ost, hönskött och ris är andra produkter som behöver stor vattenmängd vid produktion. I Sverige får produktion av livsmedel i många fall hjälp av fallande regnvatten, vilket ger ett mindre vattenfotavtryck än produktion som nyttjar grundvatten och vattendrag. Det är en av flera anledningar till att välja svenskproducerat.

Varför fylls inte vattenförråden?
En orsak till att den globala vattentillgången försämras är att ett ständigt överutnyttjande av grundvattenförrådet sker. Mer vatten förbrukas än vad som tillförs naturligt. Samtidigt håller bergsglaciärer som förser floder med vatten på att smälta av i accelererande takt till följd av den globala uppvärmningen. Som exempel är Kina och Indien världens största ris -och veteproducenter och är helt beroende av smältvattnet från Himalaya och den tibetanska högplatån för bevattning.

Bli vattensmart!
Genom att göra kloka val kan vi göra stor och betydande skillnad för den globala vattenförbrukningen, vilket också gynnar plånboken. Här kommer några tips!

  • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
  • Samla regnvatten i tunnor vid dina stuprännor, använd sedan vattnet för att vattna med.
  • Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret. Om du duschar i fem minuter och låter vattnet rinna hela tiden, förbrukar du 30 liter vatten. Stänger du av vattnet under tiden som du schamponerar dig så sparar du hälften av vattnet!
  • Diska med full diskmaskin.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig. Om du stänger av kranen i två minuter sparar du cirka 24 liter vatten.

Kom ihåg!
Med några få justeringar i din vardag kan du spara på det dyrbara vattnet, till fördel för både miljö och plånbok.

Källor

https://www.svt.se/plus/vatten-sa-mycket-gar-at-till-maten/

https://www.radron.se/artiklar/du-slosar-mer-vatten-an-du-tror/

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/mat-och-jordbruk/kottguiden/kott-och-vattenatgang/1628881-wwfs-kottguide-kottets-vattenavtryck

Brown, L.R. 2010. Plan B 4.0, Uppdrag: rädda civilisationen! Earth Policy Institute

Sidansvarig

Senast ändrad

2018-03-23

KONTAKT

0563-185 00
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se