Hjälptjänster

logo

Earth Hour 2019

Lördag 30 mars 20.30-21.30 lokal tid tar världen ställning för planeten under Earth Hour – världens största miljömanifestation. Var med och visa ditt engagemang för klimatet du också!

EH_2019

I år belyser Earth Hour att vi och naturen hör ihop. Två ödesfrågor som vi alla behöver ta ansvar för är klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Vår livsstil drabbar djur, natur och även oss själva. Vi människor är helt beroende av friska ekosystem för vår överlevnad. Den pågående klimatförändringen för med sig översvämningar, skyfall och skogsbränder. Men en frisk natur med ett rikt djurliv kan skydda oss mot många av klimatförändringarnas konsekvenser!

Här är några exempel:

  • Våtmarker dämpar effekterna av översvämningar och är viktiga områden för migrerade fåglar
  • Skogar med många olika trädarter klarar torka bättre och minskar risken för skogsbränder
  • Träden fungerar som koldioxidlagrare
  • Gräsmattor är städernas egna stötdämpare vid häftiga skyfall.

Det skulle krävas fyra jordklot om alla på jorden levde som vi i Sverige lever idag. Det är en ohållbar livsstil eftersom vi bara har en planet. Därför behöver vi ta riktning mot en mer hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av. Det är dags att vi tar större ansvar för våra utsläpp. Det går att göra skillnad, och om vi är många som gör något litet kan det få en stor effekt. Många bäckar små!

Fem B i vardagen
Världsnaturfonden uppmanar alla att tänka på fem B i vardagen för att bli mer klimatsmart. De fem B:na står för Bilen (transporter), Biffen (maten), Bostaden (boende), Butiken (konsumtion) och Börsen (sparande). Tanken är att halvera utsläppen från varje enskild del, och under vecka 13 kommer vi ge tips och inspiration för att minska dina utsläpp i vardagen.

5B_EH_19


Så kan du delta i Earth Hour
Att släcka lamporna under Earth Hour är en symbolhandling som skickar en viktig signal till politiker och beslutsfattare om att ta klimatförändringarna på allvar. Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Förutom detta kan du också göra kvällen lite extra mysig, rolig och minnesvärd genom att:

  • Samla ihop ett gäng vänner eller familjen och laga klimatsmart mat. Bjud gärna på en vegetarisk middag. Här kan du välja bland massor av smarriga och klimatsmarta recept!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

    Är du nyfiken på hur din frukost, lunch eller middag påverkar klimatet? Mata in receptet i Matkalkylatornlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och få svaret.

  • Spela sällskapsspel med några du tycker om.

  • Mys med berättarkväll. Samla familj och vänner framför brasan och berätta historier.

  • Avge ett miljölöfte. Ungefär som nyårslöfte på nyårsafton, fast med fokus på miljön! Se Earth hour som starskottet för en mer hållbar livsstil. Hur ska du göra för att bli mer klimatsmart? Det kan till exempel vara att äta mer vegetariskt, låta bilen stå och åka buss, cykla eller promenera minst 3 dagar i veckan, planera tågsemester istället för flygsemester, ha en shoppingfri månad eller att enbart handla cirkulärt i second hand-butiker.

Sidansvarig

Senast ändrad

KONTAKTUPPGIFTER

Naturvårds- och miljöhandläggare
Liisa Larsson
0563-185 37
076-318 73 60
liisa.larsson@hagfors.se

Energi- och klimatrådgivare
Ulrika Thorén
054-17 22 36
ulrika.thoren@forshaga.se

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se