Hjälptjänster

logo

Biffen

Att ändra dina matvanor kan både du och planeten vinna på! Ät mindre men bättre kött, ät mer gröna proteiner och släng inte ätbar mat. Genom att köpa ekologiska och närproducerade livsmedel bidrar du också till en bättre miljö med en rik biologisk mångfald och mindre spridning av gifter.


undersida bild


Vår mat har en enorm klimatpåverkan
Maten vi äter står för en tredjedel av hushållens klimatpåverkan. Dessutom gör produktionen av vår mat att många djur och växter hotas, haven förorenas och jordens resurser tryter. Låt oss titta på vad vi kan göra för att minska våra utsläpp från vår vardagliga matkonsumtion.

Köttkonsumtionen ökar över hela världen
Enligt Livsmedelsverket äter vi i Sverige i snitt 50-55 kg kött per person och år. Det är dubbelt så mycket som på 1970-talet. Det är dock inte det svenska köttet som ökat utan det vi importerar. Den svenska köttproduktionen har faktiskt minskat sin miljöpåverkan!

Världsnaturfonden vill att vi i Sverige ska äta mindre mängd kött och när vi äter kött ska vi välja bra kött där hänsyn har tagits till djuromsorg, miljö och hållbarhet. Välj svenskt, lokalproducerat och miljöcertifierat!

Att äta en växtbaserad kost är positivt för miljön, men kom ihåg att den som drar ner på köttet och väljer det med större omsorg också gör något bra för miljön. Betande djur är en förutsättning för en rik biologisk mångfald i det svenska jordbrukslandskapet.

Grön och färgrik mat
Ät färgrik och varierande mat, det är både klimatsmart och nyttigt. Baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter är bra att utgå från. För att få i sig de näringsämnen som behövs bör du variera kosten. Protein bör komma från olika källor, här är bönor, linser, ärtor och ägg utmärkta exempel. Våga även testa vegetabiliska mejeriprodukter såsom havredryck gjord på svensk havre. Det finns en mängd olika varianter i kyldisken.

Ät upp!
Det kan tyckas självklart att man äter upp maten, men faktum är att en tredjedel av det som produceras når aldrig magen. Våra hushåll står för den största delen av matsvinnet - hela 45 kg mat slängs bort per person och år.

Visste du att vi häller ut 425 miljoner koppar kaffe och te i avloppet varje år? Det är enorma mängder. Bestäm dig för att äta och dricka upp! Ta hellre små och fler portioner än en stor portion som du kanske inte orkar avsluta.

Lita på dina sinnen när det kommer till utgågna produkter i skafferi och kyl
Kom ihåg att bäst före-datum inte betyder att livsmedlet är dålig efter. Bäst före-datum anger vilket datum livsmedlet förväntas behålla samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Produkten kan alltså vara bra efter utgånget bäst före-datum. Ett enkelt sätt att minska matsvinnet är att titta, lukta och smaka. Lita på dina sinnen! Om det ser okej ut, luktar okej och smakar okej så är det också okej att äta.

Förvaring och framförhållning
Förvara livsmedlen rätt i skafferi, kyl eller frys. Planera vad du ska äta och gör inköpen efter det. Se över vad du har i skafferi, kyl och frys - kanske kan du slänga ihop en middag med det som redan finns hemma?

Många livsmedel funkar bra att frysa in om du vet att du ska åka bort eller inte kommer hinna äta upp ett livsmedel vars bäst före-datum närmar sig.

Ät inte anonym mat
Varifrån kommer maten du har på tallriken? Hur har den odlats och vuxit upp? Det tåls att sägas igen - välj certifierad och miljömärkt mat. Mat som är certifierad har odlats och producerats enligt krav som ställts på miljö, djuromsorg med mera. Det görs även oberoende kontroller så att kraven följs. Välj mat som du eller någon du litar på vet var den kommer ifrån.

Vi har många lokala matproducenter i Hagfors kommun med fokus på hög kvalitet och hållbar produktion, och en av våra styrkor är Den goda maten. Genom att invånare och besökare i Hagfors kommun handlar hos våra lokala matproducenter kan det ge insikt i hur livsmedel produceras, hur kretslopp fungerar och varför det är viktigt att tänka på mat ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Genom att handla lokalt gynnas dessutom vår kommun och våra företagare!

Ät mindre onödigt
Godis, chips och läsk innehåller ingen näring. De är bara tomma kalorier och ger en onödig klimatpåverkan. Visste du att ett paket skumgodis har en lika stor klimatpåverkan som en portion griskött? Och att chips ger 20 gånger så stor klimatpåverkan som potatis? Tomma kalorier tar även utrymme från mer näringstät mat. Spara godis och chips till speciella tillfällen, det uppskattas av både miljön och hälsan.

Sidansvarig

Senast ändrad

KÄLLOR I ARTIKELN

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/ta-hand-om-maten-minska-svinnet/vad-betyder-datummarkningen

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se