Hjälptjänster

logo

Bilen

Världsnaturfondens klimatutmaning är att vi ska halvera transporterna med fossila bränslen och dubbla vårt klimatsmarta resande samt röra på oss i så stor utsträckning som möjligt. Det kommer både planeten och vår hälsa tacka för!

 

undersida bild


Våra bilturer och flygresor ger stora utsläpp
Så mycket som en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser år 2017 stod våra inrikes transporter och resor för. I siffror är det cirka 17 av totalt 53 miljoner ton! Våra personbilar bidrar mest till den siffran och släpper ut hela 10 miljoner ton.

Låt bilen stå så ofta som möjligt
Enligt Trafikverket är ungefär 80 procent av bilresorna i tätort kortare än 3-4 kilometer. Något så enkelt som att välj cykeln eller att promenera istället för att ta bilen till jobbet, skolan eller affären gör stor skillnad på dina vardagliga utsläpp. Om du låter bilen stå minst varannan gång du ska någonstans i ett år minskar du utsläppen avsevärt.

Samåk!
Ett annat sätt att minska utsläppen är att fylla upp bilen med fler passagerare. Då minskar transportarbetet och utsläppen per person som åker. I varje svensk bil åker i genomsnitt 1,1 person, enligt Naturskyddsföreningen. Det är varken miljösmart eller lönsamt eftersom det går åt ungefär lika mycket bränsle som när bilen är full. Se till att samåka i så stor utsträckning som möjligt!

Flyg mindre
Vårt privata resande med flyg är rena utsläppsboven. Sedan början på 1990-talet har antalet utrikes flyg per invånare och år ökat med 120 procent, enligt Naturvårdsverket. Utsläppen från svenskarnas flygresor uppskattas till cirka 1 ton per person och år. Vi behöver vända trenden och flyga mindre. Res mer sällan och stanna istället borta en längre period. Kolla även om du kan ta dig till resmålet genom andra mer miljövänliga färdsätt.

Semester på hemmaplan
Långväga semesterresor orsakar stora utsläpp. Istället för att ta flyget utomlands i semestertider kan du hitta bra semestermål i närområdet. Vår kommun har en otroligt fin natur och många smultronställen, särskilt på somrarna. Det finns gott om badplatser och mysiga cafeér, vi har vandringsleder för den som gillar att vara aktiv på sin semester och varför inte besöka Värmlands enda Älgpark? Under vintersäsongen kan du åka slalom vid Ekesberget i Ekshärad och fina längdskidspår hittar du runt om i kommunen. Kolla in Visit Hagfors hemsida här, och planera in semestern i Hagfors!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Klimatkompensation
Det bästa är att försöka minska utsläppen för transport så mycket det går i sin vardag, men de gånger det inte går att undvika kan man klimatkompensera för.

Att klimatkompensera innebär att man betalar för att utsläppen ska minska någon annanstans i världen med samma mängd som man kompenserar för. Det är vanligt bland företag och organisationer men även privatpersoner klimatkompenserar, främst för flygresor.


Sidansvarig

Senast ändrad

KÄLLOR I ARTIKELN

https://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/Planera-och-utreda/planera-person--och-godstransporter/Planera-persontransporter/Hallbart-resande/Resor-till-och-fran-skolan/

https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-hallbara-transporter

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Flygresor-per-person/

https://klimatkompensera.se/om-klimatkompensation/

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se