Hjälptjänster

logo

Bostaden

Tänk att du kan halvera din bostads energianvändning och spara pengar samtidigt som miljön mår bättre - en riktig vinn-vinn-situation! Med enkla medel kan du bli en miljöhjälte genom att minska ditt ekologiska fotavtryck från din bostad.


undersida bild

LED-lampor
Byt ut alla lampor till effektiva och bra LED-lampor. Lysdioder (LED) är bättre än glödlampor och lysrör av flera anledningar. Energiåtgången är mindre, en lysdiod innehåller inga farliga tungmetaller såsom kvicksilver och de kan inte explodera som gasfyllda ljuskällor kan göra. Lysdioder är också mycket hållbara då de inte behöver bytas ut så ofta.

Spara el och värme
Spara onödig elförbrukning genom att släcka lampor när de inte behövs, dra ur mobilladdare när de inte används och stäng av elektronikapparater istället för att ha dem i standby-läge. Att använda vattenkokare när du ska koka upp vatten sparar både tid och energi!

Genom att täta kring fönster och dörrar, använda tjocka gardiner att dra för på natten och se till att möbler inte blockerar elementen sparar du på värmen.

Sänk inomhustemperaturen en grad, det minskar energianvändningen med fem procent.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys
Optimalt är +5 grader i kylen och -18 grader i frys. Då får du både låg energianvändning och bra förvaring för maten.

Eko-tvätta
Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60 grader så ofta som möjligt, det nästan halverar energianvändningen vid varje tvätt! Se även till att fylla upp maskinen.

Spara på varmvatten
Snålspolande duschmunstycken hjälper till att spara på varmvatten. Att köra disken i en fylld diskmaskin sparar faktiskt mer energi än att diska för hand.

Tänk på att stänga av vattnet medan du schamponerar/tvålar in dig i duschen mellan sköljning. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Är du en vinnarskalle? Anta utmaningen att slå Gunde Svans duschrekord, från fullt påklädd till duschad och på med kläderna igen, på 1 minut och 23 sekunder!

Isolera gamla hus
Om du bor i ett gammalt hus kan du kolla upp möjligheten att tilläggsisolera. Idag kan alla hus byggas eller renoveras om till standard där husen genererar mer energi än vad som går åt på ett år.

Se över ditt elabonnemang
Byt fossil värme och el mot förnybar från vind, sol, vatten och miljömärkt fjärrvärme. Du vet väl om att du kan få kostnadsfri rådgivning om ditt elabonnemang av kommunens energi- och klimatrådgivare? Rådgivningen riktar sig till privatpersoner, mindre företag och lokala organisationer. Här kan du få svar på frågor om energieffektivisering, energianvändning och klimatpåverkan.

Köpa saker och kläder
Kolla först på begagnat när du är i behov av att köpa kläder eller saker till hemmet. Om du köper nyproducerat, se till att välja produkter av hög kvalitet. Då varar de ofta längre. Det finns även flera miljö- och energimärkningar att ta hjälp av, håll utkik efter dessa nästa gång du shoppar.

Släng inte mat
Minska matsvinnet! Planera inköpen, förvara maten rätt och ta vara på resterna genom att slänga ihop till en ny rätt eller ta med i matlåda till jobbet. Det är schysst för miljön! En bonus är att du även sparar pengar.

Producera egen förnybar energi
Genom att installera solceller på din fastighet kan du producera egen energi som dessutom är miljövänlig. Kontakta gärna kommunens energi- och klimatrådgivare för mer information om du är intresserad av solel. Här kan du läsa meröppnas i nytt fönster!

Sidansvarig

Senast ändrad

KÄLLOR I ARTIKELN

http://www.alltomled.se/guider/led-miljo/

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se