Hjälptjänster

logo

Butiken

Gör skillnad för klimatet och den biologiska mångfalden genom att konsumera klokare! Halvera din klimatpåverkan från shopping och fördubbla dina miljösmarta vanor - använd cirkulära och digitala tjänster.

undersida bild

Din konsumtion har betydelse
En allt större del av vår miljöpåverkan kommer från konsumtion av skor och kläder, möbler och inredning samt elektronikprodukter. Vi behöver minska vår ohållbara överkonsumtion och istället hitta nya sätt för att konsumera klimatsmart. Våra små vardagliga val kan göra stor skillnad!

En produkts livscykel
Varje pryl du köper påverkar planeten. I produktionen när prylen blir till används metaller, kemikalier, tyg, plast och trä som har ett ursprung som ger mer eller mindre avtryck på planeten. Många gånger används vatten vid produktion, särskilt vid textiltillverkling för att färga, bleka och behandla. Produktionsprocesserna släpper ofta ut föroreningar i miljön. Sötvattnets ekosystem är känsligt för störningar och utsläppen är ett hot mot många grodor och fiskar. Även energiåtgången vid produktion ger stora utsläpp av växthusgaser.

När produkten är färdig ska den paketeras och transporteras, vilket kan vara över hela världen innan den når hem till dig.

När produkten sen är färdiganvänd ska den skrotas eller återvinnas, då är produktens livscykel avslutad. Varje steg i livscykeln har en viss klimatpåverkan och lägger man samman dessa ger vår konsumtion ungefär samma klimatpåverkan som utsläppen från våra transporter.

Tips för att minska miljöpåverkan från prylar och kläder
Det finns goda möjligheter att snabbt minska miljöpåverkan från vår konsumtion. Som privatperson kan du bidra genom att se över ditt konsumtionsbeteende.

Köp begagnat
Våga vintage! Det går åt mängder av vatten, kemikalier, material och energi för att tillverka nya kläder och prylar. Visste du att det går åt nästan 11 000 liter vatten och mellan 0,9-2,1 kilo kemikalier för att producera ett par jeans? Om du köper begagnat, och därmed förlänger en befintlig produkts livscykel, gör du en stor insats för miljön. Dessutom kan du spara ett ton koldioxidutsläpp om du under ett år köper varannan vara begagnat!

Laga det trasiga
Istället för att slänga bort och köpa nytt kanske du, eller någon du känner, kan lappa och laga på egen hand?

Testa en köpfri eller NYP-fri månad
Köp inga kläder eller prylar på en månad! Klarar du den utmaningen? Istället för att köpa saker kan du konsumera kultur, fritid, utforska närområdet samt umgås med familj och vänner.

NYP = nyproducerade varor. Prova en månad utan att köpa nyproducerade varor. En mildare version av en köpfri månad eftersom du kan handla prylar så länge det är begagnat.

Reflektera innan köp
När du står inne i butiken, fråga dig om du verkligen behöver den här produkten. Kan du hitta samma produkt begagnat, låna av någon eller kanske laga det du tänkt ersätta? Köp bara det du behöver och som du verkligen kommer använda. Många gånger gör vi spontanköp som kanske är rent av onödiga. Om vi kan minska dessa gör vi en insats för miljön!

Köp mer sällan och köp prylar av kvalité
Minska antalet nyinköp och välj produkter med bra kvalitet när du väl köper nytt, då håller de ofta längre.

Det finns även flera miljö- och energimärkningar att ta hjälp av, håll utkik efter dessa nästa gång du shoppar.

Återvinn!
Det är mycket bättre att återvinna trasiga kläder och prylar än att kasta i soporna för förbränning. Om det görs nya produkter av det återvunna materialet sparas energi och produktens klimatpåverkan blir lägre jämfört med när man använder nytt material till nya produkter.

Dela mera!
Dela dina prylar med någon och be att få låna något annat som tack! Det är ett smart sätt att både spara pengar och på jordens resurser. Delningstjänster blir mer och mer vanligt, hos såväl stora som små företag och lokala initiativ.

Exempel på delningstjänster är streaming av musik, film och ljudböcker. Att använda streamingtjänster stället för att köpa fysiska skivor, filmer och böcker ger dig inte bara bredare utbud utan minskar även utsläppen av växthusgaser.

Fritidsbankenöppnas i nytt fönster är ett fantastiskt initiativ som finns i vår kommun. Här kan du både skänka och låna sport- och fritidsutrustning. Det är bättre att låna utrustning de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok. Och att sänka dina prylar som du inte längre behöver gör dig inte bara till en miljöhjälte, du hjälper även andra att prova på en aktiv fritid!

Cirkulärt och digitalt rätt väg att gå
När vi tröttnar på en produkt kastar vi bort och köper konstant nytt. Men trenden är lätt att vända! Tack vare internet och smarta telefoner kan vi se till att våra saker och kläder går vidare till andra, och smidigt handla begagnat sånt som passar våra behov för stunden. Cirkulära och digitala tjänster är motsatsen till slit-och-släng-samhället och rätt väg mot en mer hållbar värld.

Sidansvarig

Senast ändrad

KÄLLOR I ARTIKELN

https://www.naturskyddsforeningen.se/faq_textil

https://www.naturskyddsforeningen.se/hallbar_garderob

https://www.fritidsbanken.se/om-oss-2/

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se