Logotyp Hagfors kommun
Logotyp för Hagfors 75 år

Handlingsplan för invasiva arter – Internt styrdokument

Lupiner växer i grönskan vid älvkanten

Vad är en invasiv art?

En invasiv art är en art som har flyttats från sitt vanliga utbredningsområde genom
människans aktivitet och som på sin nya plats antingen tränger undan inhemska arter,
medför ekonomisk skada eller är skadlig för människor. De flesta invasiva växtarter och
växtsjukdomar i Sverige har kommit in i landet genom att importerade trädgårdsväxter har rymt ut i naturen. Problemen med invasiva arter har ökat drastiskt de senaste decennierna och är ett av de största hoten mot biologisk mångfald.

Lagstiftning

2015 kom EU:s förordning om invasiva främmande arter. Till den hör en förteckning med arter som alla länder, verksamheter och privatpersoner åläggs att inte handla med, sprida och hantera. EU:s förordning ger varje land möjlighet att göra en nationell förteckning. Det arbetet pågår och under 2024 kan en nationell förteckning för Sverige komma att bli klar.

Miljömål

Problemet med invasiva arter berör flera av Sveriges miljömål. Levande sjöar och
vattendrag, Ett rikt växt- och djurliv, Ett rikt odlingslandskap och Levande skogar. När det gäller de globala målen är det främst mål 15; Ekosystem och biologisk mångfald som berörs.

Miljööverenskommelsen

Hagfors kommun har undertecknat en miljööverenskommelse med Länsstyrelsen. I den har vi åtagit oss att göra följande åtgärder som berör invasiva arter.
● Ta fram ett styrdokument om hur arbetet med invasiva främmande arter ska hanteras
i kommunorganisationen
● Inventera invasiva främmande arter på kommunens mark
● Bekämpa främmande invasiva arter på kommunens mark
● Informera om främmande invasiva arter
Dessa åtgärder kommer att specificeras och delas upp i delåtgärder i denna handlingsplan.

Kommunens roll

Hagfors kommun berörs av frågan utifrån flera olika perspektiv. Kommunen är markägare, fastighetsägare, markförvaltare, verksamhetsutövare och ansvarig för avfallshantering. Förutom detta har kommunen ett ansvar att arbeta med FNs globala mål och Sveriges
miljömål.

Illustration som visar kommunens handlingsplan för invasiva arter. Centralt finns en ikon för kommunen, med sex ansvarsområden runtomkring: 1. Ansvar som fastighetsägare, inklusive skötsel av gröna ytor, 2. Hantering av avfall, 3. Rapportering av växtplatser via invasivaarter.nu, 4. Information till kommunens invånare, 5. Information kring risker med masshantering, och 6. Ansvarsfull planering. Varje ansvarsområde visas med en tillhörande ikon.

Bild: Naturvårdsverket

Nyckel 1. Ansvar som fastighetsägare

Hagfors kommun ansvarar för grönytor och att förhindra spridning av invasiva växter från dessa ytor ställer krav på kunskap hos både kommunanställda, arrendatorer, förvaltare och entreprenörer. Till exempel behövs noggrann planering för att säkerställa att frön och rotdelar inte sprids med jordmassor. Vid nyanläggningar krävs medvetna växtval så att inte växter som är, eller riskerar att bli, invasiva planteras.

Nyckel 2. Hantering av avfall

Växtavfall från invasiva arter ska tas om hand på ett bra sätt. Den kommunala
återvinningscentralen behöver strategier som säkerställer att frön, växtdelar och rötter från invasiva växter inte sprids vidare. Följ uppdatering av nationell lagstiftning.

Nyckel 3. Rapportering av växtplatser

För att få en överblick över olika arters utbredning och spridningsmönster behövs kunskap om den aktuella utbredningen. Kunskapen är också värdefull för att kunna planera åtgärder där flera markägare är berörda. När kommunen får kännedom om en EU-listad invasiv växt ska detta därför rapporteras in via invasivaarter.nu. Bekämpningsåtgärder kan rapporteras in via länsstyrelsernas Uppdragsportal.

Nyckel 4. Information till kommunens invånare

Allmänhetens engagemang är viktigt. Kommunen bör informera om invasiva växter via
befintliga kanaler och be allmänheten att rapportera fynd av invasiva arter till
invasivaarter.nu.

Nyckel 5. Information kring risker med masshantering

Alla arbeten som innebär att man gräver eller flyttar på massor i områden där det finns
invasiva växter medför en stor risk för spridning. Både frön och delar från växten kan leda till nya etableringar. Överlag är öppen ”störd” jord utan vegetation en plats där invasiva arter ofta etablerar sig, bland annat eftersom ljustillgången är mycket god och konkurrensen från andra arter obefintlig. För att förebygga problem med spridning i samband med masshantering är det en stor fördel att ha ett bra samarbete med de aktörer som utför grävarbeten och masshantering i kommunen.

Nyckel 6. Ansvarsfull planering

Kommunens arbete mot invasiva arter bör starta redan på planeringsstadiet. Information om invasiva växter bör till exempel finnas med när olika planer tas fram och när kommunen köper, arrenderar, arrenderar ut och säljer mark.

Arbetsgrupp

För att täcka alla de områden där kommunen kommer i kontakt med invasiva arter behövs en bred arbetsgrupp. Gruppen kan kompletteras vid behov men en utgångspunkt kan vara kommunekolog, driftledare Gata/trafik/park, miljöstrateg, kommunikatör och arbetsledare AME.

Undergrupp

Denna grupp är en bredare grupp med personer som arbetar utomhus, med förvaltning,
avfall eller markarbeten. Målet är att denna grupp ska få utbildning om invasiva arter, hur de ska hanteras och hur rapportering går till.
Arbetsgruppen, GVA-chef, trädgårdsmästare, fastighetschef, driftledare avfall, projektledare GVA park, handläggare på miljö- och bygg, flygplatsen, föreningsstrateger, skogsförvaltare, entreprenörer och föreningar som utför skötsel.

Prioriterade områden

Den här indelningen används både vid bekämpning på kommunens egen mark och vid
kommunikation externt.
● I och i anslutning till naturreservat
● I och i anslutning till biotopskyddsområden
● Nära vattendrag när det gäller arter som sprids med vatten
● Nära gräns till annans fastighet

Prioriterade arter

I nuläget hanteras endast växtarter i detta dokument. Målet är att uppdatera dokumentet med invasiva djurarter inom två år efter att dokumentet blivit antaget.

Prio 1

Arterna har valts på grund av att de finns med i EUs lista över invasiva och främmande arter och att de har noterats i Värmland. De som inte har noterats i Hagfors kommun tas upp för att snabbt kunna hanteras om de skulle noteras.

Noterats i Hagfors kommun

  • Jättebalsamin
  • Jätteloka

Inte noterats i Hagfors kommun

  • Gul skunkkalla
  • Sidenört
  • Smal vattenpest
  • Tromsöloka

Prio 2

Arterna har valts på grund av att de anses utgöra stor skada på den biologiska mångfalden.

Noterade i Hagfors kommun

Inte noterade i Hagfors

  • Sjögull

Inte aktuella att göra insatser mot

  • Vresros

Övrig prioritering

Kommunen kan också välja att prioritera områden som är väldigt publika. Detta för att visa att vi agerar och föregå med gott exempel. Det kan vara viktigt för att öka motivationen hos privatpersoner. Av samma anledning kan det vara relevant att prioritera ett område om det kommer in väldigt mycket klagomål på en viss plats.

Metoder

Använd beprövade och effektiva metoder enligt Naturvårdsverkets metodkatalog för invasiva arter Länk till annan webbplats..
Parksallat finns inte i metodkatalogen och ska bekämpas genom att först se till att den inte fröar genom att slå den innan frösättning. Marktäckning är mest effektivt och man ska täcka ett par meter utanför beståndet. Duken ska ligga i ett par år. Finns parksallat i gräsmatta kan man klippa ofta och hoppas att den försvagas och att gräset tar över. Fungerar inte det är det markduk som gäller.

Dokumentation

När en åtgärd är gjord ska den dokumenteras i uppdragsportalen. Länsstyrelsen ger
behörighet till utförare. Kommunekolog har behörighet.
Avtal, entreprenad, upphandling, arrenden Vid alla avtal som har med mark eller arbeten utomhus ska frågan om invasiva arter tas upp.

Arrenden

I samband med att vi tecknar ett arrendeavtal ska Hagfors kommun inventera området och eventuella invasiva arter ska dokumenteras och bekämpas. Kommunen ansvarar för
bekämpning av invasiva arter som finns på platsen inför tillträdesdagen.
Arrendatorn ska i arrendeavtal informeras om sin plikt att rapportera invasiva arter till
kommunen. Detta gäller även invasiva arter i anslutning till arrendestället, dvs arter som riskerar att spridas till arrendestället. Under arrendetiden ska området hållas fritt från invasiva arter. Med invasiva arter menas här de arter som Hagfors kommun har prioriterat i klass 1 och 2 denna handlingsplan.

Upphandling av tjänst

Vid inköp av tjänst ska entreprenören informeras om sina skyldigheter att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att inte sprida invasiva arter samt att rapportera fynd av invasiva arter. Maskiner som hanterat massor som kan innehålla växtdelar eller frön från invasiva arter ska rengöras innan maskinen flyttas från arbetsområden. Massor som flyttas ska inte innehålla fröer och/eller rotdelar av invasiva arter. Med invasiva arter menas här de arter som Hagfors kommun har prioriterat i klass 1 och 2 i denna handlingsplan. I vissa tjänster kan uppdrag att bekämpa invasiva arter komma att ingå. Det kan röra sig om vägkantsskötsel, skogsförvaltning och annan typ av förvaltning.

Artbeskrivningar

För artbeskrivningar läs mer i Kommunens arbete med invasiva växtarter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett kunskapsstöd från Naturvårdsverket.

Illustration av sex invasiva växtarter: Jättebalsamin (Impatiens glandulifera), Jätteloka (Heracleum mantegazzianum), Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus), Kanadensiskt gullris (Solidago canadensis), Parksallad (Lactuca serriola) och Parkslide (Reynoutria japonica). Varje art visas med detaljerade illustrationer av växtens utseende på en beige bakgrund.

Underlag

Denna handlingsplan utgår från Naturvårdsverkets publikation Kommunens arbete med invasiva växtarter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett kunskapsstöd, som har ISBN 978-91-620-8876-7.

Publicerad av

Senast ändrad

KONTAKTUPPGIFTER

Kontaktperson

Katarina Karlsson
Kommunekolog
katarina.karlsson@hagfors.se