Logotyp Hagfors kommun
Logotyp för Hagfors 75 år

Lättläst version av Hagfors kommuns plan för jämlikhet och delaktighet i samhället 2023–2026

Antagen av kommunfullmäktige 2023-06-26
Gäller från och med 2023-07-01

Sammanfattning

Hagfors kommun har en plan för jämlikhet och delaktighet. Den gäller för åren 2023–2026. Planen visar hur kommunen ska jobba med delaktighet och tillgänglighet. Den hjälper kommunen att ta rätt beslut och utveckla verksamheterna.

Planen bygger på andra nationella, regionala och lokala planer. Den förklarar viktiga ord som funktionsnedsättning, funktionshinder, delaktighet och tillgänglighet.

Kommunens viktigaste områden att jobba med mellan 2023 och 2026 är kunskap och information. Arbetet börjar nu och utvecklas varje år.

I planen finns en aktivitetsplan. Den innehåller saker som kommunen ska göra för att nå målen. Till exempel ska alla medarbetare få information om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det ska också tas fram information om funktionsnedsättningar, delaktighet och tillgänglighet. Den ska spridas till allmänheten, medarbetare, politiker och samarbetspartners.

Alla verksamheter i kommunen ska tänka på tillgänglighet i sitt vanliga arbete.

Planen ska att finnas både som tryckt och lättläst version, och även digitalt.

Bakgrund

År 2007 skrev Sveriges regering under FN:s överenskommelse om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. För att göra överenskommelsen till en del av det dagliga arbetet tog Hagfors kommun fram en plan år 2011. Den kallades Funktionshinderplan.

Sedan dess har kommunen arbetat med att följa planen, och många saker gjordes för att uppnå de mål som ingick i planen.

Planen uppdaterades senast år 2016, med åtgärder som gällde mellan 2018 och 2021. Mycket har hänt de senaste åren, och arbetet för att förbättra situationen för personer med funktionsnedsättning har gått framåt.

Under 2022 tittade kommunen över den gamla planen. Efter det bestämde man sig för att ta fram en helt ny plan som bygger på FN:s överenskommelse om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Syftet med planen

Hagfors kommuns Plan för jämlikhet och delaktighet visar hur kommunen ska jobba med delaktighet och tillgänglighet i framtiden. Planen hjälper till att styra och utveckla verksamheterna. Den visar också kommunens mål och vilja. Planen ska vara en guide för politiker och verksamheter som ska ta beslut.

Definitioner

Funktionsnedsättning och funktionshinder

En funktionsnedsättning är när en persons kroppsliga, mentala eller tänkande förmåga är nedsatt. Funktionshinder är de svårigheter som funktionsnedsättningen orsakar när personen möter omgivningen

Delaktighet

Delaktighet betyder att en person kan vara med och delta aktivt i samhället. Det handlar om att kunna välja själv, fatta egna beslut och påverka sitt eget liv.

Delaktighet är viktigt inom alla delar av samhället, till exempel på jobbet, i skolan och i offentliga miljöer.

Tillgänglighet

För att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga i samhället behövs tillgänglighet. Tillgänglighet handlar om hur vi utformar samhället så att alla kan vara med.

Tillgänglighet betyder att man ska kunna röra sig i den fysiska miljön, ta del av information och använda olika produkter och tjänster.

För att göra samhället mer tillgängligt måste nya miljöer och tjänster skapas med tillgänglighet från början. Vi måste också förbättra de saker som redan finns så att de blir mer tillgängliga.

Olika typer av nedsatt förmåga

  • Nedsatt rörelseförmåga
  • Nedsatt syn
  • Nedsatt hörsel, dövhet eller dövblindhet
  • Nedsatt tal eller röst
  • Nedsatt kognitiv förmåga (t.ex. problem med minnet eller koncentration)
  • Problem med andningen, allergier eller överkänslighet

Hur planen togs fram

Personer från olika avdelningar i kommunen har arbetat tillsammans för att ta fram planen. Det är personal som jobbar med individ- och omsorgsfrågor, barn och utbildning, samhällsbyggnad och utveckling. Andra avdelningar har också varit med när det har behövts. Medlemmar från lokala funktionsrättsorganisationer har också varit med.

Under arbetet har vi tagit stöd av Myndigheten för delaktighet. Vi har också tittat på andra viktiga strategier och dokument.

Mål

Inom planen har vi satt upp mål. Målen är till för att vi ska nå det långsiktiga målet om jämlikhet och delaktighet i samhället. Vi går sen igenom målen för att se om arbetet med planen har gått bra. Vi följer upp målen med hjälp av statistik och vi ser hur de olika aktiviteterna har fungerat.

Individ- och omsorgsavdelningen har ansvar för att utvärdera planen under det sista året.

Mål och hur vi följer upp dem

Mål

Vi ska öka kunskapen om hur personer med funktionsnedsättning har det.

Så följer vi upp målet

Vi gör en plan med aktiviteter och utbildningar för att nå målet. Vi tittar på hur bra aktiviteterna har fungerat och om vi har nått målet.

Mål

Vi ska samarbeta för att sprida kunskap om tillgänglighet och delaktighet mellan invånare, samarbetspartners och Hagfors kommun.

Så följer vi upp målet

Vi analyserar svaren på frågan: "Vad tycker du om stödet som personer med funktionsnedsättning får i Hagfors kommun?" i kommunens medborgarundersökning.

Mål

Vi vill att invånarnas uppfattning om stödet till personer med funktionsnedsättning i Hagfors kommun ska vara lika bra eller bättre än år 2022.

Så följer vi upp målet

Vi tittar på hur invånarna svarar på frågan: ”Vad tycker du om stödet till personer med funktionsnedsättning i Hagfors kommun?” i kommunens medborgarundersökning.

Nationellt, regionalt och lokalt perspektiv

Hagfors kommuns plan för jämlikhet och delaktighet följer nationella, regionala och lokala planer. Här beskriver vi några av de mål och planer som vår plan bygger på.

Nationellt Perspektiv

Nationellt mål och inriktning

År 2017 bestämde riksdagen om ett nytt mål för politiken om funktionsnedsättningar. Målet är att de personer som har en funktionsnedsättning ska vara jämlika och kunna delta fullt ut i samhället. Detta vill vi ska ske i ett samhälle som bygger på mångfald. FN:s överenskommelse om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är grunden för målet. Målet ska också öka jämställdheten och ta hänsyn till barns rättigheter. För att nå detta mål arbetar vi med följande:

  • Göra samhället tillgängligt för alla (universell utformning)
  • Fixa brister i tillgängligheten
  • Ge stöd och lösningar för att öka självständigheten
  • Motverka diskriminering. Diskriminering betyder att behandla någon orättvist på grund av till exempel funktionsnedsättning, kön eller utseende.

Fn:s överenskommelse om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

FN antog överenskommelsen år 2006, och Sverige godkände den år 2009. Den innehåller ungefär 50 delar, och 30 av dem handlar om olika rättigheter. Dessa rättigheter visar hur vi ska arbeta med planen. I överenskommelsen finns också viktiga riktlinjer som vi ska ha med i vårt arbete.

Barnkonventionen

FN:s bestämmelse om barns rättigheter, även kallad Barnkonventionen, säger att barn med funktionsnedsättning har rätt till ett bra och värdigt liv samt att få hjälp att delta i samhället.

Fokus på funktionshinder

Det nationella målet, inriktningen och överenskommelsen handlar om att minska hinder som gör det svårt för personer med funktionsnedsättning att delta i samhället. Dessa hinder kan fixas genom att anpassa miljöer och omgivningar.

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter gäller för alla människor i världen. De säger att alla är födda fria och har lika värde och samma rättigheter.

Agenda 2030

Agenda 2030 är en världsomfattande handlingsplan för att skapa ett hållbart samhälle som är tillgängligt för alla. För att nå målen i agendan måste alla, oavsett funktionsförmåga, kunna bidra och dra nytta av resultaten.

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige är en organisation där flera olika förbund ingår tillsammans. De arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning och skapa ett samhälle för alla.

Funktionsrättsbyrån

Funktionsrättsbyrån erbjuder rådgivning för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. De ger råd om rättigheter och hur man kan kräva sin rätt.

Webbtillgänglighetsdirektivet

Ett direktiv sätter upp mål. Ett EU-direktiv, antogs 2016 och handlar om att göra digitala tjänster och information från myndigheter tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Direktivet blev svensk lag 2019.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Denna lag bygger på idén att allt ska utformas så att alla kan använda det, och ställer krav på att digitala tjänster ska vara tillgängliga för alla, oavsett funktionsnedsättning.

DIGG (Myndigheten för digital förvaltning)

DIGG arbetar för att öka digitaliseringen i Sverige. De arbetar för att webbplatser och appar ska fungera bra för den som har en nedsättning. Bra digital tillgänglighet är mycket viktigt för personer med funktionsnedsättning, för att även de ska kunna ta del av information och utföra ärenden.

Regionalt perspektiv

Ett regionalt perspektiv innebär att vi ser på vilka planer och riktlinjer som finns i Värmland, som vi måste förhålla oss till och som hjälper oss att skapa ett hållbart samhälle för framtiden.

Värmlandsstrategin Länk till annan webbplats.

Denna plan visar hur vi ska utveckla vårt län på lång sikt.

Region Värmlands folkhälsostrategiska plan Länk till annan webbplats.

Denna plan visar hur vi kan arbeta för att skapa god och jämlik hälsa för alla.

Framtidens Värmland- tillsammans utvecklar vi en god och nära vård, omsorg & hälsa Länk till annan webbplats.

“Nära vård” fokuserar på att vård och omsorg ska finnas nära invånarna. Målet är att flytta fokus från sjukdom och behandling till förebyggande insatser och att vården ska utgå från varje persons behov.

Funktionsrätt Värmland Länk till annan webbplats.

Detta är en samarbetsorganisation för olika föreningar som arbetar för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Deras uppdrag är att vara en gemensam röst gentemot Region Värmland och andra regionala myndigheter.

Lokalt perspektiv

Alla som jobbar i kommunen har ansvar för att se till att personer med funktionsnedsättning får sina rättigheter. För att vi ska nå våra mål behöver vi samarbeta både inom kommunen och med föreningar, myndigheter och företag.

Kommunens råd för funktionshinderfrågor i Hagfors

Rådet för funktionshinderfrågor finns för att skapa samtal och byta information mellan kommunen och funktionsrättsorganisationerna. Målet är att öka delaktighet och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Rådet ska påverka så att frågor om tillgänglighet tas upp i kommunens verksamhetsplaner och beslut.

Hur kommunens verksamhet jobbar

Kommunens mål gäller alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Flera viktiga dokument visar hur vi ska arbeta med tillgänglighet.

Hagforsstrategin 2017-2027 Länk till annan webbplats.

Hagforsstrategin beskriver vår vision för framtiden. Ett av målen är att alla i vår kommun ska ha hög livskvalitet. Denna plan är en del av vårt arbete för att nå det målet.

Plan för god psykisk hälsa Hagfors kommun

Delaktighet är viktigt för att människor ska må bra i livet. Därför ingår denna plan i vårt arbete för en bättre psykisk hälsa.

Individ- och omsorgsavdelningen

Denna avdelning följer lagar som socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Avdelningen ser till att insatser anpassas efter varje individs behov.

Barn- och bildningsavdelningen

Skolan följer lagar som skollagen och läroplanerna för att skapa en skola där alla barn och ungdomar får lika möjligheter. Det arbetet beskrivs i kvalitetsrapporter och lokala planer.

Kommunledningsavdelningen

Kommunen har regler och riktlinjer för att förhindra diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen. Kommunen har också policys, som medarbetarpolicy och etikpolicy, för att skapa en trygg och rättvis arbetsmiljö.

Tillgänglighet på webben

Kommunens webbplats följer internationella riktlinjer för webbtillgänglighet (WCAG 2.1 nivå AA). Detta innebär att innehållet ska vara tillgängligt för alla, oavsett funktionsnedsättning. Kommunen testar och utvärderar kontinuerligt webbplatsen för att förbättra tillgängligheten.

Samhällsbyggnadsavdelningen

När kommunen bygger nya fastigheter eller utvecklar utemiljöer följer vi lagar och regler för tillgänglighet. Vi lyssnar också på synpunkter från organisationer och grupper för att göra vår service bättre.

Miljö- och byggkontoret ser till att regler för tillgänglighet följs vid nybyggnationer eller ombyggnationer. I allt planeringsarbete tar man hänsyn till tillgänglighet och jämställdhet.

Fokusområden

Kommunens viktigaste områden för arbetet med tillgänglighet och delaktighet mellan 2023 och 2026 är kunskap och information. Vi börjar med dessa områden och planerar att utveckla arbetet mer för varje år.

Bilden visar viktiga områden i arbetet för tillgänglighet och delaktighet såsom; demokrati, hälsa, social omsorg, arbete, utbildning, digitalisering, samhällsplanering och infrastruktur.

Bilden visar viktiga områden i arbetet för tillgänglighet och delaktighet såsom; demokrati, hälsa, social omsorg, arbete, utbildning, digitalisering, samhällsplanering och infrastruktur.

Aktivitet och ansvar

Vi ska öka kunskapen om funktionsnedsättningar, funktionshinder, tillgänglighet och delaktighet. Arbetet samlas i en aktivitetsplan och följs upp varje år av tjänstepersoner.

Aktiviteter

Informera medarbetare om innehållet i FNś konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Ansvar

Alla verksamheter

Artikel

Art. 1-50

Aktiviteter

Få ut Hagfors kommuns plan för jämlikhet och delaktighet i samhället i hela organisationen

Ansvar

Alla verksamheter

Artikel

Medvetandegörande om situationer för personer med funktionsnedsättning (Art. 8)

Tillgänglighet (Art. 9)

Aktiviteter

Ta fram kunskapsmaterial om funktionsnedsättningar, funktionshinder, tillgänglighet och delaktighet

Ansvar

Tjänstepersoner IoO, BoB, Utv.enh. och Samhällsb och och råd för funktionshinderfrågor

Artikel

Medvetandegörande om situationer för personer med funktionsnedsättning (Art. 8)

Tillgänglighet (Art. 9)

Aktiviteter

Göra kunskapsmaterialet tillgängligt för allmänhet, medarbetare, politiker och samarbetspartners

Ansvar

Utvecklingsenheten

Artikel

Medvetandegörande om situationer för personer med funktionsnedsättning (Art. 8)

Tillgänglighet (Art. 9)

Aktiviteter

Använda kunskapsunderlaget för att sprida information

Ansvar

Alla målgrupper

Artikel

Medvetandegörande om situationer för personer med funktionsnedsättning (Art. 8)

Tillgänglighet (Art. 9)

Aktiviteter

Föra samtal och sprida kunskap tillsammans med Rådet för funktionshinderfrågor och Pensionärsrådet

Ansvar

Tjänstepersoner kopplade till råd för funktionshinderfrågor och
Pensionärsråd

Artikel

Medvetandegörande om situationer för personer med funktionsnedsättning (Art. 8)

Tillgänglighet (Art. 9)

Aktiviteter

Tänka på tillgänglighet i det dagliga arbetet och i andra samlingar vi deltar i

Ansvar

Alla verksamheter

Artikel

Art. 1-50

Publicerad av

Senast ändrad

KONTAKTUPPGIFTER

Verksamhetsstrateg

Individ- och omsorgsavdelningen

Kim Henriksson
0563-185 00