logo

Hembygdsgårdar

Vårt natur- och kulturhistoriska arv är ständigt närvarande. Här kan du läsa mer om våra hembygdsgårdar och andra besöksmål.

Sankta Annas kapell i Ekshärad.

Ekshärads stavkyrka

Sankta Annas Kapell, som kyrkan också heter, har byggts till minne av medeltidens pilgrimsled. Den gick längs Klarälvsdalen genom Ekshärad till St. Olofs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim i Norge. Kyrkan som är uppförd i traditionell stil invigdes 2002. Den fungerar idag som en ekumenisk kyrka och används för gudstjänster, andaktsstunder, dop och bröllop. Stavkyrkan ligger 1 km söder om Ekshärad, avtagsväg mot Nygård.

Ekshärads hembygdsgård

Ekshärads hembygdsgård invigdes 23 september 1928, vilket gör den till en av de äldsta i Värmland. Gör ett besök på denna anrika Hembygdsgård där flertalet evenemang anordnas sommartid.
Det är en levande hembygdsgård centralt belägen i Ekshärad och har många gamla byggnader såsom gammal gästgivaregård, säterstuga, Halgå brukskontor, Rättarbacken med Nils Ols rummet och klädutställning, Tinglöfsmuseét med tornuret och Nygårdsrummet. Här hålls många festligheter under året som till exempel valborgs och midsommarfirande. Hembygdsgården kan hyras för dop eller bröllop med vigsel i vacker 1600-tals kyrka.

Hembygdsgården Gubbkroken och Hyttdalen i Sunnemo

Tutemohyttan (senare Sunnemohyttan) anlades i början av 1640-talet av borgmästaren i Karlstad, Johan Börjesson. Gubbkroken består av timmerhus från 1700-talet med museum och vävstuga. Under sommaren finns också en gårdsbutik i loftboden med försäljning av hemslöjd, mattor och Sunnemobröd bakat i vedeldad bakugn på gammaldags vis. Besök gärna den närliggande Hyttdalen med vandringsled i trolsk natur med rester från gammal bruksbygd.

Hagfors hembygdsgård

Dalkarlstorps gård är en vackert belägen gammal gård med anor från mitten av 1700-talet. Den är belägen cirka 2 kilometer från Hagfors centrum, i bostadsområdet Hagälven. Här kan du titta på allmogeföremål, musikhistoria, jaktredskap och annat spännande. På gården finns också en torpstuga med inredning från tiden 1890-1920.

Hamra Vadmalsstamp

Vadmal är ett ylletyg som bearbetats mekaniskt för att hålla väta och kyla borta. Metoden har gamla anor, redan på 1000-talet uppfördes den första vattendrivna vadmalsstampen i Frankrike. Förr var vadmal det vanligaste allmogetyget i Sverige. Hamra Vadmalsstamp är ett gammalt självhushåll från 1700-talet med stamp, skvaltkvarn, såghus, stickhyvel och smedja.

Kärnåsens hembygdsgård

Norra Råda Hembygdsförening driver Kärnåsens hembygdsgård, belägen invid Mårdserudstjärn. Anläggningen är öppen sommartid och är främst känd för sin hembygdsvecka, Klar-Hälja, då du förflyttas hundra år bakåt i tiden och får ta del av ett skådespel för alla sinnen.

Gustavsfors hembygdsgård

Öster om Hagfors tätort ligger Gustavsfors. Hembygdsgården visar upp en kulturmiljö med stugor och härbren från olika delar av socknen. Inventarier och vardagsföremål för det dagliga livet finns också att titta på. Uppfinningsrikedomen var stor även på den tiden trots små resurser. Hembygdsgården är öppen sommartid, då finns även servering vissa dagar.

Publicerad av

Senast ändrad