logo

Matavfall

undersida bild

Rester, skal och rens kan tyckas vara skräp, men det innehåller faktiskt en massa näring och energi som vi kan ta tillvara på. När du sorterar ut ditt matavfall åker maten iväg på ett fantastiskt uppdrag och gör stor nytta för miljön!

Allt som blir kvar när du ätit eller lagat mat ska inom en snar framtid sorteras som matavfall i Hagfors kommun. Det kan vara alltifrån brödkanter och äggskal till fiskrens, frukt- och grönsaksrester som läggs i ett separat kärl.

Varför sortera matavfall?
Maten som vi slänger innehåller en massa energi och näring. Istället för att avfallet ska gå till spillo kommer det åka iväg på ett fantastiskt uppdrag för att bli till biogas och biogödsel. Varje liten äppelskrutt gör stor skillnad för miljön.

Biogas är 100 procent förnyelsebart och helt producerat av organiskt material vilket gör att inga nya växthusgaser tillförs till atmosfären. Dessutom bildas biogödsel som ersätter miljöskadligt konstgödsel i våra lantbruk. Bra för såväl natur som klimat!

Vad kostar det?
Taxan för matavfallshanteringen är miljöstyrande för att sophanteringen ska bli så hållbar som möjligt i vår kommun. Den som väljer att inte sortera ut sitt matavfall kommer därför få betala en högre avgift.

I Hagfors kommuns Renhållningstaxa 2024 Pdf, 387.2 kB, öppnas i nytt fönster. hittar du samtliga avgifter gällande matavfallssortering och sophämtning i övrigt. Du kan även kontakta vår kundtjänst för VA och renhållning, kontaktuppgifter finner du längre ned.

När får jag börja sortera matavfall?
Att införa matavfallsinsamling i kommunen är ett successivt arbete som kommer pågå under en längre tid. Vi startar stegvis med en typ av boendeform innan vi tar nästa, och börjar med villaägare.

Om du äger en villa i Hagfors kommun kommer du, när det är dags för ditt bostadsområde, att få ett informationsbrev med valblankett hem till din folkbokföringsadress där vi ber dig svara om du vill sortera matavfall eller ej. Observera att du måste göra ett aktivt val om du inte vill sortera matavfall, annars kommer du tilldelas abonnemanget för matavfallssortering.

När du skickat in ditt svar (och svarat "Ja till matavfall") kommer du så snart som möjligt att få ditt startpaket. I startpaketet ingår ett brunt 140 l kärl för matavfall, en påshållare, två buntar papperspåsar av våtstarkt papper (helårsförbrukning) samt en broschyr med mer information om ditt nya sopabonnemang.

Så fort du fått ditt startpaket är du redo att börja sortera och slänga rätt!

Hur funkar det?
Om du vill veta hur du ska gå tillväga för att börja sortera ditt matavfall och vad du inte får kasta i den bruna påsen kan du läsa guiden Matavfall – så gör du Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster..

If you want to know more about how to sort out your food waste and what sort of waste you cannot put in the brown bag you can look at the guide How to sort out your food waste Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster..

Hur jag får nya påsar för matavfall?

Du kan hämta påfyllning av de bruna matavfallspåsarna för matavfall vid återvinningscentralerna i Hagfors och Ekshärad, samt på centralförrådet som ligger på Bryggarevägen 7 i Hagfors.


Jag har hemkompost
Självklart får du fortsätta att använda din hemkompost, förutsatt att den uppfyller kommunens krav och är godkänd av Hagfors kommuns miljö- och byggkontor.

Kontakta oss

Kundtjänst VA/renhållning
0563-189 90
va-renhallning@hagfors.se

måndag-fredag, 09.00-12.00.

Publicerad av

Senast ändrad

KONTAKT

Kundtjänst samhällsbyggnad

0563-189 90

Telefontid: 09-00-12.00 , måndag-fredag
va-renhallning@hagfors.se

Driftledare Avfall

Leif Nilsson

Besöksadress

Bryggarevägen 7, Hagfors