Hjälptjänster

logo

Matavfall

Rester, skal och rens kan tyckas vara skräp, men det innehåller faktiskt en massa näring och energi som vi kan ta tillvara på. Drygt 200 av Sveriges kommuner erbjuder idag separat insamling av matavfall och snart kommer det även vara möjligt i Hagfors kommun.

undersida bild

Allt som blir kvar när du ätit eller lagat mat ska inom en snar framtid sorteras som matavfall i Hagfors kommun. Det kan vara alltifrån brödkanter och äggskal till fiskrens, frukt- och grönsaksrester som läggs i ett separat kärl.

Vi i Hagfors kommun kommer att använda ett tvåkärlssystem för att samla in matavfall. Detta innebär att du kommer ha två kärl hemma hos dig - ett grönt för brännbart hushållsavfall och ett brunt för insamling av matavfall.

Du kan bidra till att Hagfors blir en grönare kommun
Satsningen på sortering av matavfall ligger helt i linje med Hagforsstrategin där det prioriterade området En god grön kommunöppnas i nytt fönster ingår. Det innebär bland annat att vi ska förvalta vår vackra natur och minska vår klimatpåverkan för att bli en attraktivare kommun att leva och bo i. Att samla in matavfall är därför ett viktigt steg i att uppfylla strategin - det är enkelt och något som alla kan göra. Tillsammans kan vi alla bidra till att mat som slängs kan behandlas och omvandlas till en massa bra saker såsom biogas eller biogödsel till åkrar.

Insamlingen kommer att införas etappvis i hela kommunen. Preliminär start för matavfall är under 2020.

Sidansvarig

Senast ändrad

2019-08-27

Driftledare Avfall

Leif Nilsson

0563-189 21

leif.nilsson@hagfors.se

 

Kundtjänst VA/renhållning
Telefonnummer: 0563-189 90
Telefontid: 08.30-12.00, måndag till torsdag
E-post: va-renhallning@hagfors.se

KONTAKT

Måndag-torsdag 8.00–17.00
Fredag 8.00–16.00
0563-185 00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se