logo

Tips för enklare hantering av ditt matavfall

undersida bild

Det är enkelt att hantera ditt matavfall, men i början kan det kännas svårt. Därför har vi sammanställt några tips för en enklare hantering av ditt matavfall.

11 tips som förenklar matavfallshanteringen

Påshållaren och påsens funktion

  • Använd påshållaren! Den gör att matavfallspåsen kan andas och på så vis inte blir blött eller ger upphov till lukt.
  • Platta ut matavfallspåsens botten ordentligt. Då andas den bättre och blir inte lika blöt. Om du inte tycker det funkar kan du lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen.
  • Vik ner påsens kant för en stabilare öppning.
  • Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen, ta hellre två matavfallspåsar om du tycker det är nödvändigt.
  • Fyll den till 2/3 ungefär. Då blir det lättare att försluta den och mindre risk för att löst matavfall sprids i sopkärlet.
  • Gå ut med påsen ofta, gärna var tredje dag eller oftare. Vänta inte tills den blir överfull. Det ökar risken för dålig lukt, att påsen går sönder eller att löst matavfall sprids i sopkärlet.

Matavfallshantering i köket

  • Låt matavfallet rinna av i ett durkslag eller vaskskrapa innan du lägger det i påsen. Då blir inte påsen lika blöt.
  • Skala potatisen, äpplet, morötterna och löken direkt i matavfallspåsen.
  • Diska påshållaren, gärna i diskmaskinen om du har en.
  • Illaluktande matrester som räkskal kan du skölja med kallt vatten innan du lägger den i påsen, alternativ packa in det i en matavfallspåse och lägga det i frysen fram tills sophämtningsdagen.
  • Skruva gärna upp påshållaren i skåpet. Det har visat sig att en större mängd matavfall blir sorterad om påshållaren sitter lättillgängligt.

Sidansvarig

Senast ändrad

KONTAKT

0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00

Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se