- Startsida
- > MILJÖ OCH ENERGI
- > Avfall och återvinning
- > Matavfall
- > Tips för enklare hantering av ditt matavfall
Tips för enklare hantering av ditt matavfall
Det är enkelt att hantera ditt matavfall, men i början kan det kännas svårt. Därför har vi sammanställt några tips för en enklare hantering av ditt matavfall.
11 tips som förenklar matavfallshanteringen
Påshållaren och påsens funktion
- Använd påshållaren! Den gör att matavfallspåsen kan andas och på så vis inte blir blött eller ger upphov till lukt.
- Platta ut matavfallspåsens botten ordentligt. Då andas den bättre och blir inte lika blöt. Om du inte tycker det funkar kan du lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen.
- Vik ner påsens kant för en stabilare öppning.
- Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen, ta hellre två matavfallspåsar om du tycker det är nödvändigt.
- Fyll den till 2/3 ungefär. Då blir det lättare att försluta den och mindre risk för att löst matavfall sprids i sopkärlet.
- Gå ut med påsen ofta, gärna var tredje dag eller oftare. Vänta inte tills den blir överfull. Det ökar risken för dålig lukt, att påsen går sönder eller att löst matavfall sprids i sopkärlet.
Matavfallshantering i köket
- Låt matavfallet rinna av i ett durkslag eller vaskskrapa innan du lägger det i påsen. Då blir inte påsen lika blöt.
- Skala potatisen, äpplet, morötterna och löken direkt i matavfallspåsen.
- Diska påshållaren, gärna i diskmaskinen om du har en.
- Illaluktande matrester som räkskal kan du skölja med kallt vatten innan du lägger den i påsen, alternativ packa in det i en matavfallspåse och lägga det i frysen fram tills sophämtningsdagen.
- Skruva gärna upp påshållaren i skåpet. Det har visat sig att en större mängd matavfall blir sorterad om påshållaren sitter lättillgängligt.
Publicerad av
Senast ändrad