logo

Stå och gå säkert

Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man också skörare och får lättare att råka ut för benbrott i samband med att man faller. Här följer några saker som du kan tänka på för att minska risken att ramla hemma.

Golvet
Sladdar bör ligga säkert efter väggarna. Det finns sladdlister att köpa i elaffärer. Med en sladdlist blir det enkelt att hålla sladdarna i styr, och det blir dessutom enklare att städa. Det säkraste alternativet när det gäller mattor är att ta bort dem helt. Vill du inte ta bort dina mattor så finns det halkskydd att lägga under mattorna. Mattor med gummerad undersida ligger också säkrare än vanliga mattor. Att se till att ha öppna ytor att gå på är också viktigt, särskilt om du använder rollator eller andra gånghjälpmedel. Be om hjälp med ommöbleringen om det behövs.

Badrummet
Se till att golvet inte är vått och halkigt. Ha gärna en mopp och en gummiskrapa på skaft i badrummet så att du enkelt kan städa undan vattnet.
Har du ett golv som lätt blir halkigt kan det vara bra att skaffa en antihalkmatta. Byt mattan regelbundet eftersom de blir sämre med tiden.
Om du känner att du börjar få problem med att duscha på grund av att du inte orkar stå, så kan du kontakta kommunens rehabiliteringsenhet för att få hjälp med duschpall eller badkarsbräda.
Placera tvål och liknande så att du lätt kan nå det när du tvättar dig eller duschar.

Belysning
Se till att alla lampor fungerar som de ska. Om de ger för svagt ljus bör du byta ut dem. Se till att belysningen inomhus är jämn, och gärna med extra lampor på ställen där du behöver se extra bra. Exempelvis kan en stark lampa vid sängen vara bra. Om du brukar gå upp på nätterna kan det vara bra att ha nattlampor tända, eller låta ljuset på toaletten lysa nattetid.

Förvaring
Tänk på att organisera skåpen så att de saker du använder oftast finns mest lättillgängligt. Då slipper du att klättra på stolar och stegar i onödan. Om du måste ha något från ett överskåp och känner dig osäker kan du be om hjälp. Om du har gardiner som ska bytas kan det vara bra att vänta tills du får hjälp med att byta dem. Då undviker du att klättra i onödan.

På fötterna
Inomhus kan du behöva ha något på fötterna för att inte halka. Ett par bra tofflor eller skor med hälrem eller hälkappa kan vara bra att ha. Se till att undersidan är i ett material som ger bra grepp mot golvet. Om du inte vill ha tofflor eller skor inne kan du skaffa ett par antihalkstrumpor. De ger bra grepp mot golvet och håller fötterna varma. Se dock till att testa så att de fortfarande greppar golvet med jämna mellanrum.

Mat och dryck
Risken att falla ökar om man inte äter tillräckligt. Ät 3 mål mat om dagen och gärna några mellanmål så att du får i dig de näringsämnen och den energi du behöver för att vara aktiv. En bra och allsidig kost gör att du får i dig allt du behöver. Kalkrik mat så som mejeriprodukter eller grönsaker som broccoli och spenat minskar även risken för benskörhet, och därför risken att råka ut för ett benbrott. Att dricka ordentligt är också viktigt eftersom man kan bli yr av vätskebrist. Tänk på att kaffe, te och alkohol ökar vätskebehovet.

Utomhus
Bra belysning i trapphus och utanför huset är viktigt. Du som bor i lägenhet kan prata med hyresvärden om belysningen är dålig. Vintertid kan det vara bra att ha en liten hink med sand vid ytterdörren så att du kan sanda utanför dörren om det frusit under natten.

Utomhus är det bra om du har ett par skor som känns stadiga och har ett bra mönster. På vintern behövs ett grövre mönster. Kontrollera skorna inför varje säsong så att mönstret nog djupt. Att skaffa halkskydd att sätta under skorna vintertid är också en bra investring. Om du har käpp eller krycka är det bra att se över att doppskon (gummipluppen längst ned på kryckan) inte är utsliten. Det är också bra att ha en isbrodd på kryckan. Om du behöver ny doppsko eller isbrodd kan du kontakta kommunens rehabiliteringsenhet.

Publicerad av

Senast ändrad

KONTAKTUPPGIFTER

Verksamhetschef rehabilitering samt
Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR)

Carina Wiberg
070-625 21 00
0563-185 27

Samordnare
Madelene Warg
0563-186 88

BROSCHYRER

Stå och gå säkert Pdf, 126.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Tips och råd för att förhindra fallolyckor Pdf, 810.4 kB.