logo

Ämnen på Kulturskolan

Dans

Dans har funnits så länge människan har funnits. Dans är rörelse till
musik. Kulturskolan erbjuder dansundervisning i grupp från förskoleklass.

Du kommer att få öva improvisation, rytm, samarbete och koordination i dansstilarna jazzdans, showdans och streetdans. Du får möjlighet att dansa inför publik.

Undervisningen sker i grupp.

Sång

Sångundervisningen syftar till att utveckla din personliga röst, inspirera till sångglädje och stärka din självkänsla.

På sånglektionerna får du möjlighet att utveckla sångteknik, gehör, notläsning och improvisation. Du får prova på olika genrer och stilar och ges möjlighet att sjunga inför publik.

Undervisningen sker enskilt eller i grupp.

Bild och film

Hur kan man berätta en historia i bilder? Med hjälp av olika uttryck såsom exempelvis film, stop-motion animation, fotografi och annan konst kan vi förmedla det vi vill. Vi kommer börja med att arbeta med animation och stop-motion för att utforska detta.

Vad är stop-motion? Hur bygger man en scenografi och hur ska den ljus- sättas? Du får lära dig att animera med hjälp av dockor eller annat material. Här får du använda din fantasi och skaparlust. Du lär dig att utveckla ditt bildspråk och att tolka andras budskap. Det finns även möjlighet att visa fram det du har gjort på något av kulturskolans arrangemang.

Kulturskolan erbjuder bild- och filmundervisning från förskoleklass och uppåt. Kurserna i bild & film äger rum på din skola och kostar 300 kronor per elev och termin. Teknisk utrustning och material finns på skolan. Undervisningen sker i grupp.

Kontrabas

Kontrabas är det största och mörkaste basinstrumentet och tillhör stråkinstrumentfamiljen. När du spelar kontrabas står du upp och spelar med stråke eller med fingrarna. Kontrabas används i många musikstilar, exempelvis jazz, folkmusik och klassiskt. Kulturskolan erbjuder enskild undervisning eller undervisning i små grupper från cirka nio års ålder. Det finns kontrabas att hyra i mån av tillgänglighet.

Elbas

Elbas är ett basinstrument som är kopplat till en förstärkare. Elbas används i många musikstilar. Kulturskolan erbjuder enskild undervisning eller undervisning i små grupper från cirka nio års ålder. För att kunna ta elbaslektioner behöver du ha en egen elbas hemma som övningsinstrument.

Gitarr

Gitarren är ett instrument som används i de flesta musikstilar, både som rytm- och soloinstrument. Om du väljer att spela gitarr i Hagfors Kulturskola ges du  möjligheten att prova olika genrer som till exempel klassisk, blues, rock, pop och jazz. Du får lära dig både fingerspel och att spela med plektrum, notläsning och gehörsspel, teori och improvisation.

Kulturskolan erbjuder enskild undervisning eller undervisning i små grupper från cirka nio års ålder. För att kunna ta gitarrlektioner behöver du ha en akustisk gitarr eller en elgitarr hemma som övningsinstrument. I undervisningen använder vi oftast en klassisk gitarr men specifika elgitarrmoment går vi igenom på en elgitarr. När du har lärt dig att spela gitarr kommer den att vara en trevlig vän i ditt liv med många roliga stunder.

Piano

Pianot är både ett melodiinstrument och ackordinstrument. Piano används inom nästan alla musikstilar, exempevis pop, klassiskt och jazz.

På lektionerna får du lära känna hela pianot och alla dess möjligheter. Du får lära dig att spela piano på gehör samt efter noter och ackordbeteckningar. För att kunna ta pianolektioner behöver du ha ett akustiskt piano eller ett digitalpiano med 88 tangenter som övningsinstrument. Kulturskolan erbjuder enskild undervisning eller undervisning i små grupper i piano från cirka sju års ålder.

Slagverk

Det finns många olika typer av slagverk. Det vanligaste är att börja spela på trumset, som används inom nästan alla musikstilar. ulturskolan erbjuder enskild undervisning eller undervisning i små grupper på slagverk från cirka sju års ålder. På lektionerna får du lära dig spela slagverk på gehör och efter noter. För att kunna ta slagverkslektioner behöver du ha ett eget akustiskt eller digitalt trumset hemma som övningsinstrument. Inom instrumentgruppen slagverk ingår exempelvis puka, tamburin, xylofon och marimba.

Stråk – fiol, altfiol, cello eller nyckelharpa                                                               

Är du nyfiken på ett stråkinstrument? Väljer du något av dessa instrument kommer vi att att spela i olika genrer exempelvis visor, folkmusik, klassisk musik, pop/rock, jazz men även andra stilarter. Vi går igenom tonbildning, notläsning (avistaträning), instrumentteknik, stråkteknik, gehörsträning, improvisation med mera. Undervisningen sker enskilt eller i grupp.

Kulturskolan har flera stråkensembler, Ministråket, Stråkdraget och Stränggänget. Läs mer om de olika ensemblerna under rubriken Ensemble.
Väljer du att spela fiol får du även prova elfiol. Om du är intresserad av altfiol eller cello, kontakta Kulturskolan så ordnar vi en gratis provlektion. Kulturskolan hyr ut stråkinstrument. För att spela nyckelharpa måste du ha ett eget instrument.

Sidansvarig

Senast ändrad

KONTAKTUPPGIFTER

 

Kontakt Kulturskolan
Emelie Sjöström Kulturskolan@edu.hagfors.se
0563-186 03

Telefontid (under termin)
Mån- tis, tors- fre 08.30- 11.00

Postadress
Hagfors Kommun
Kulturskolan
683 80 Hagfors

Kulturskolans expedition
Fasaden Dalavägen 23 683 80 Hagfors