logo

Skolmaten

I Hagfors kommun strävar vi efter att laga god och näringsriktig mat från grunden. Du finner de aktuella skolmatsedlarna i menyn till vänster.

Cirka 75 procent av maträtterna i skolan lagas från grunden. Varje tillagningskök gör sin egen matsedel utifrån grundmatsedeln som följer Livsmedelsverkets rekomendationer.

Satsar på närproducerat

Under 2022 var andelen ekologiska och MSC-märkta livsmedel (miljömärkta fiskprodukter) som serverades 19,8 procent . 11,8 procent av de livsmedel som köptes in under 2022 var närproducerade . Fr.o.m oktober 2016 så är nötkött som köps in till förskolan, skolan och äldreomsorgen värmländskt då man har avtal med Skafferi Värmland AB som levererar nötkött från värmländska gårdar. Från och med 1 oktober 2020 levererar även Skafferi Värmland färskt fläskkött, värmlandspotatis samt grönsaker/rotfrukter från bland annat Torfolks gård.

Får skolmjölksstöd från EU

Hagfors kommun får så kallat skolmjölksstöd från Europeiska garantifonden för jordbruket. Det innebär att vi får stöd för upp till 0,2 kilo mjölk per barn och skoldag. Vi utbildar alla elever i grundskola och gymnasium om till exempel jordbruk, miljö eller hållbar och bra mat i allmänhet. Det är också ett krav för att få skolmjölksstöd. Vi erbjuder både laktosfri mjölk och vanlig mjölk i skolan.

En skollunch kostar ca 42 kronor

Genomsnittskostnaden för en skollunch från förskoleklass upp till gymnasiet är cirka 42 kronor. I den kostnaden ingår personal, livsmedel, maskiner, hyra, förbrukningsmaterial, disk och rengöringsmedel med mera. Själva livsmedelskostnaden ligger på cirka 12 kronor per portion.

Vi lagar mat till fler verksamheter än skolan. Vi levererar lunch och middag till vård- och omsorgsavdelningens boenden och frukost, lunch, mellanmål till de kommunala förskolorna.

Sidansvarig

Senast ändrad

KONTAKTUPPGIFTER
Serviceenheten
Verksamhetsansvarig
Marie-Louise Karlsson
073-091 52 02
0563-188 55

 

 

Logotyp EU