logo

Vanliga frågor och svar om vatten

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om det kommunala dricksvattnet.

Mitt vatten är missfärgat, vad gör jag?
Vattnet blir ofta klart igen om du spolar ur kranen en stund med kallt vatten. Kontakta VA-enheten om det fortfarande är missfärgat.

Varför är vattnet missfärgat?
Vattnet kan missfärgas men det händer inte så ofta. Rost kan av olika orsaker följa med vattnet från ledningarna vilket gör att vattnet får en gul eller brun färg. Missfärgningen kan bero på en vattenläcka eller att det har gjorts ett ledningsarbete i närheten.

Kan jag dricka missfärgat vatten?
Ja, det är inte farligt att dricka missfärgat vatten, men vänta gärna tills det blivit klart igen. Vattnet blir ofta klart igen om du spolar ur kranen en stund med kallt vatten.

Varför är det dåligt vattentryck i kranen?
Den vanligaste orsaken till dåligt tryck i kranen är att smuts har fastnat i kranfiltret på blandarens pip. Skruva loss änden av kranen och rengör strålsamlaren med vanligt vatten. Trycket i kranen kan även minska i samband med en vattenläcka.

Kan jag dricka varmvatten?
Det är bara kallvattnet i kranen som är klassat som livsmedel och som kontrolleras regelbundet. Drick aldrig det varma vattnet direkt ur kranen- det kan innehålla skadliga bakterier och små mängder metaller.

När ska jag koka vattnet?
Misstänker vi att vattnet är förorenat eller innehåller bakterier kommer du att få information om när du behöver koka ditt vatten och när du kan sluta koka det.

Hur vet jag att jag har en vattenläcka?
Ett tips för att upptäcka läckor inomhus är att läsa av din vattenmätare regelbundet så att du kan hålla reda på förändringar i din vattenförbrukning. Misstänker du en vattenläcka kan du börja med att stänga av alla kranar och se om vattenmätarens visare fortfarande rör sig. Rör sig visarna är det en läcka någonstans.

Beroende på omfattningen och tiden som krävs att reparera en läcka händer det att vi ställer ut tankar med dricksvatten under reparationstiden. Information om vattentankar och hämtningsställen hittar du här på vår hemsida.

Publicerad av

Senast ändrad

KONTAKTINFORMATION

Kundtjänst samhällsbyggnad

0563-189 90
va-renhallning@hagfors.se

Driftledare VA
Johannes Ainegren
0563-188 32
johannes.ainegren@hagfors.se

Samordnare VA-verken

Fredrik Halvarsson
073-033 82 47
fredrik.halvarsson@hagfors.se