Vad är en medborgardialog?
Medborgardialog är organiserade dialoger mellan kommunens förtroendevalda och invånarna i kommunen som syftar till att få ett bredare underlag inför beslut. Att bjuda in till medborgardialog innebär en skyldighet att göra någonting av det som kommer fram genom dialogen. Det betyder inte att alla synpunkter ska tillgodoses, men det innebär att det alltid ska finnas en vilja och ambition att låta synpunkter ta plats på riktigt. Medborgardialog är en politisk fråga som ska initieras av de förtroendevalda och handlar om en demokratisk rättighet att påverka politiska beslut. Det är utskotten, nämnder, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som lämnar förslag om och när medborgardialog ska genomföras men beslutet om genomförandet ligger alltid hos kommunfullmäktige.
Det är viktigt att göra skillnad på medborgardialog och så kallad brukardialog. Med brukare avses medborgare som använder och tar del av kommunens verksamheter, utbud och tjänster. Brukardialog skiljer sig från medborgardialog på så sätt att det enbart är de berörda brukarna som deltar och riktar sig främst till personer/grupper som använder kommunens tjänster eller service. En brukardialog sker vanligtvis mellan tjänstepersoner och medborgare i syfte att förbättra verksamheten.
Våra principer för dialog
Det är viktigt att det finns gemensamma principer för att skapa ett enhetligt dialogarbete, som ingår som en självklar del i kommunens styrning och som är kopplat till mål- och budgetprocessen. Hagfors kommuns principer utgör det ramverk som kommunens medborgardialog bygger på och som förtroendevalda och tjänstepersoner ska utgå från vid allt dialogarbete.
Du kan läsa Hagfors kommuns policy för medborgardialog här Pdf, 120.6 kB. (Pdf, 120.6 kB)
Sidansvarig
Senast ändrad
0563–185 00
Måndag–fredag 08.00–16.00
Lunchstängt 12.00–13.00
Dalavägen 10
683 80 Hagfors
kommun@hagfors.se