logo

Rösta i vallokal

På valdagen den 9 juni kan du rösta i din vallokal eller i en röstningslokal för förtidsröstning. På ditt röstkort finns information om vilken vallokal du ska rösta i på valdagen. Vallokalerna har öppet mellan klockan 08.00-21.00.

Du behöver kunna identifiera dig

Du behöver ha med dig id-handling när du röstar. Id-handlingen ska vara giltig men i vissa fall kan även en utgången id-handling användas. Det är röstmottagaren som avgör vilka id-handlingar som ska godkännas.

Har du ingen id-handling kan en annan person som fyllt 18 år intyga din identitet. Personen som intygar måste visa sin id-handling.

Du måste inte ha med dig ditt röstkort när du röstar i en vallokal på valdagen. Men det är praktiskt för att kunna kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Så här röstar du i en vallokal

 1. Välj valsedel ensam. Börja med att välja valsedel ensam. Valsedlarna finns utlagda på en avskärmad plats i lokalen. Om du inte hittar den valsedel du vill ha, ta en blank valsedel eller ta kontakt med en röstmottagare.

 2. Ta ett valkuvert.

 3. Gå in ensam bakom en ledig valskärm.

 4. Kryssa för en kandidat på valsedeln om du vill personrösta. Om du har tagit en blank valsedel skriver du partiets namn på den. Du kan också personrösta genom att skriva både partinamn och namn på den kandidat du vill rösta på. Skriv så tydligt som möjligt.

 5. Lägg valsedeln i kuvertet, vik in kuvertfliken eller klistra igen kuvertet.

 6. Gå till röstmottagaren och lämna ditt valkuvert.

 7. Visa din id-handling för röstmottagaren. Hos röstmottagaren måste du visa att du är du på något av följande sätt:
  1. Du visar din id-handling.
  2. Du är känd av röstmottagaren.
  3. Du låter någon annan som fyllt 18 år intyga din identitet. Personen måste visa sin id-handling.

 8. Röstmottagarna prickar av dig i röstlängden och lägger samtidigt ner valkuvertet i valurnan. Nu har du röstat.

Valhemligheten

I Sverige är valen fria och hemliga. Det betyder att du inte behöver berätta för någon hur du röstar och ingen får bestämma vad du ska rösta på.

Publicerad av

Senast ändrad