logo

Företagsbesök med Swedish Forest Honey

En intressant träff med Francesca Charlton som tillsammans med sin man Peter har biodling i de nordligaste delarna av kommunen - Gustafsfors med omnejd.

Hon berättar en rad intressanta fakta om bin och vilken betydelse de har för våra grödor. Hon berättar också om en tuff vinter där flera av deras bisamhällen dukade under i snön och kylan. Målet är att ha 120 bisamhällen men det målet fick sig en rejäl törn när vintern blev som den blev. Francesca beskriver detta som både tjusningen och fasan med att jobba med bin. Man måste ständigt anpassa sig till nya förhållanden och det gäller att gå på instinkt och känsla när bisamhällen ska placeras ute i naturen, vinterförvaras med mera. Unikt med deras honung är att det är skogshonung och på så vis väldigt ren från föroreningar som bin i andra miljöer bär med sig.

Förataget har börjat hitta rätt på marknaden och märker att facebook är en effektiv försäljningskanal. Det gäller att så smidigt som möjligt sälja de cirka 2,5 ton honung de producerar varje år.

Vi som träffade Francesca på Innovation Park var Per-Arne Jonsson - Arbetsförmedlingen, Åsa Johansson - kommunalråd och Fredrik Igelström - näringslivsutvecklarehoppas. Hoppas på en kommande bra bivinter!


Sidansvarig

Senast ändrad