logo

Flygtrafiken kvar och elbilsladdare på gång

Några nyheter i sammandrag vad som händer inom kommunen och som driver oss i rätt riktning.

Text

Flygtrafiken kvar i Hagfors

På måndagen den 19 februari fick vi det glädjande beskedet att regeringen inte tänker gå vidare med förslaget om att avveckla flygtrafiken från Hagfors. Förslaget presenterades av en särskild utredare för ungefär ett år sedan. Tillsammans med näringslivet med flera har vi från kommunens sida jobbat hårt för att visa på hur viktigt flyget är för utvecklingen av vår bygd och våra företag. Det känns därför mycket positivt med det beslut som infrastrukturministern lämnade i samband med sitt besök här i Hagfors. Vi kan alltså även i fortsättningen på ett mycket snabbt och smidigt sätt nå Stockholm två gånger om dagen måndag–fredag.

Laddinfrastruktur

Tillsammans med Region Värmland har vi nu upphandlat en partner som ska installera elbilsladdare i kommunen. I skrivande stund pågår det sista för att få klart avtalen kring detta. Utgångspunkten är att det ska bli möjlighet att ladda på åtminstone två olika platser i Hagfors tätort och på en plats i Ekshärad. Ambitionen är att det ska bli sex laddplatser på varje plats. Vi måste också få klarhet i elkapaciteten på varje plats innan vi slutligt vet exakt typ av laddning och tid för när det blir klart.

Kommunens bokslut

Nu pågår de sista delarna med kommunens bokslut. Vi kommer även i år redovisa ett år med bra ordning på vår ekonomi. Det är viktigt att vi redovisar bra resultat med överskott så att vi klarar av att finansiera de stora investeringar som pågår och planeras.

Fakturor till kommunen

Gör du affärer med kommunen och inte har ett system som kan skicka e-fakturor kan du i stället mejla pdf-fakturor till faktura@hagfors.se. Då slipper du posta och skicka pappersfakturor. Detsamma gäller våra bolag Hagforshem och Hagfors Energi.

Stöd till fortsatt fiberutbyggnad

Telia har nu fått statligt stöd för att bygga ut och möjliggöra att fler kan ansluta sig till det redan utbyggda stamnätet för fiber. De kommer under april månad att gå ut med information till berörda fastighetsägare om möjligheten och villkoren för att ansluta sig. För att utbyggnaderna ska genomföras kommer det fortsatt att krävas ett högt intresse för att ansluta sig. Vi vet sedan tidigare att möjligheten till efteranslutning är svår och betydligt dyrare. I nuläget har 94 % (98 % i tätorter och 85 % på landsbygd) av kommunens invånare tillgång till fiber/stamnät i sin närhet. Den möjlighet som nu finns bidrar till att nätet faktiskt sprids ut från stamnäten så att även den faktiska anslutningsgraden ökar.


Sidansvarig

Senast ändrad