logo

Yrkesvux INDUSTRI en del av teknikcollege

Elin, Mikael och Nuur avslutade sin utbildning till CNC operatörer i juni 2023. Nuur valde att också köra kurserna inom svets för en bred kompetens. Mikael och Nuur inledde med att först gå en preparandkurs. Prepp-kursen ger en god inblick i utbildningen och man får som elev testa sitt intresse av tekniskutbildning och maskiner innan man tar steget till studier. Det har visat sig vara en mycket bra förberedelse att testa miljön och studieupplägget, berättar Anna Persson, lärare på yrkesvux.

Elin, Mikael och Nuur har alla gått yrkesvux INDUSTRI

Trion berättar att utbildningens upplägg är väldigt bra. Teoretiska moment varvas med praktiska dagar i maskinerna och utöver det har vi praktik ute på företagen. När vi har praktik kör vi måndagar till fredagar annars är det skola 2 dgr/vecka, resten är distans.

I Preppkursen är eleverna nästan bara ute i verkstaden, för att bekanta sig med maskinerna vilket blivit en riktigt lyckad satsning. Det gjorde eleverna väl förberedda inför utbildningsstarten och skapade en förförståelse hos dem, samtidigt som det väckte ett intresse att få utbilda sig och komma ut på företagspraktik, berättar Anna och Lars-Göran, lärare på yrkesvux industri.

Upplägget är två dagar/vecka närundervisning på skolan, men då ska teoretiska studier bedrivas därutöver. Tycker man de delarna är svåra får man stöd och hjälp av oss lärare. Vi välkomnar eleverna en extra teoridag som man väljer själv om man vill gå på. Man kanske fastnat med en uppgift eller bara har svårt att studera hemifrån då kommer man in till oss på skolan istället, berättar Anna.

Att industri har ett stort behov av utbildade CNC operatörer är något såväl elever som pedagoger och syv har känt av. Det har skett en stor förändring hos företagen i intresset av våra yrkesvux elever. Vi får påringningar från företagen och bistår i att matcha ut eleverna i sommarjobb men också vanliga anställningar.
För några av eleverna har det varit fullträff och man är anställd på ett företag redan innan utbildningen ens är klar, berättar lärarna.
Ett industri-bemanningsföretag kom till skolan under våren för att speed-intervjua eleverna och innan dess hade vi en företagsdag på skolan då företagsledare eller företagsrepresentanter höll i ett informationspass direkt till eleverna.
Den här branschmatchningen är viktig och lärorik inför det som komma skall, dels att få möta en blivande arbetsgivare men också att få kunskap om de olika industriföretagen på orten, Munkfors inkluderat. Såklart inspirerar det våra elever att kämpa extra med utbildningen, när man känner det här intresset från företagen, säger studie-och yrkesvägledare Viktoria Hedelin.

Trion vid maskinerna är rörande överens; Gå en industriutbildning, du kommer inte att ångra dig!

Den som är intresserad av mer information eller vill besöka oss;

kontakta studie-och yrkesvägledare, viktoria.hedelin@edu.hagfors.se eller 0703607270

Publicerad av

Senast ändrad