logo

Valborgsfirandet blir annorlunda i år

Vi måste fortsätta att stoppa spridningen av covid-19. Det innebär också att valborgsfirandet 2020 blir förändrat. Det finns förbud mot allmänna sammankomster med flera än 50 personer. Och det är alltid arrangören av valborgsfirandet och majbrasor som är ansvarig för att antalet besökare inte överstiger 50 stycken. För att anordna en majbrasa behöver du tillstånd från markägaren.

Valborgsfirandet den 30 april blir annorlunda i år. Efter beslutet om att förbjuda alla sammankomster med över 50 deltagare, på grund av spridning av coronaviruset, sätts det stopp för de flesta firanden och majbrasor. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd.

Samma begränsningar för antalet personer som kan samlas och rekommendationer om att undvika trängsel gäller givetvis även under första maj. Tillstånd för demonstrationståg ges inte för fler än 50 människor.

Tillstånd behövs för majbrasor

För att anordna en majbrasa behöver du markägarens tillstånd. Du kan också behöva kontakta polisen för tillstånd. Du behöver inget tillstånd från polisen för att anordna själva majbrasan. Däremot kan du behöva tillstånd om du anordnar ett evenemang runt brasan. Kontakta polisen om du har frågor, telefon 114 14.

Då det fortfarande är mycket torrt i skog och mark uppmanar Räddningstjänsten till försiktighet vid eldande. Kolla hur stor brandrisk det är just där du är innan du eldar. Ett enkelt sätt att göra det är att ladda ner appen ”Brandrisk Ute”. Den finns för iPhone, iPad och Android.

Se också till att ha släckutrustning tillgänglig. Tänk på att eldning sker alltid på ditt eget ansvar oavsett om du har gjort en anmälan till Räddningstjänsten eller inte.

» Folkhälsomyndigheten om annorlunda valborg under pandemin Länk till annan webbplats.

» Skydda dig själv och andra mot smittspridning Länk till annan webbplats.

» Frågor och svar om covid-19 Länk till annan webbplats.

» Polisen Länk till annan webbplats.

» Räddningstjänsten i Hagfors Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum