logo

Emigrantmässan i Nederländerna blev en succé

Efter två fantastiska dagar på Emigration Expo i Utrecht, Houten i Nederländerna är teamet från Hagfors kommun nu hemma i Hagfors igen. Vi deltog för att skapa en hållbar framtid för Hagfors genom att välkomna nya, drivna invånare som har en längtan till ett bra liv i Hagfors och som samtidigt vill bidra till vårt samhälles välbefinnande och utveckling.

Människor vimlar i en mässmonter
Lennart Leo Larsson, Jenny Johansson, Sanderein Snel och Carina Backlund Melander från Hagfors kommun .

Lennart Leo Larsson, Jenny Johansson, Sanderein Snel och Carina Backlund Melander från Hagfors kommun besvarade frågor från mycket intresserade mässbesökare.

– Vi har pratat med mer än 1000 mässbesökare och är glada över det enormt stora intresset för Hagfors, säger Lennart Leo Larsson, projektledare.

Under mässan hade vi förmånen att berätta om Hagfors för många som uttryckte ett starkt intresse för att flytta till Sverige. Man ville veta mer om vad Hagfors har att erbjuda, och vi träffade även individer som redan hade tagit betydande steg mot en flytt, inklusive några som hade sålt sina hem i Nederländerna och var redo att flytta redan inom de närmaste veckorna.

De berättelser vi fick höra inspirerar oss och visar på den djupa dragning många i Nederländerna har till den livskvalitet Hagfors erbjuder, från den vackra naturen till det lugna livstempot och det generösa utrymmet utomhus. Många ser ingen framtid alls där de nu lever under krympande landytor och med höga kostnader för boende – att skapa ett nytt liv för sig och sin familj i Sverige är mycket lockande och flera av de vi talat med har redan köpt en sommarstuga eller varit på semester i Hagfors.

Återkoppling och nästa steg

– Vi ska nu återkoppla till alla de som fyllde i vårt intresseformulär, säger Lennart Leo Larsson, och vi ser fram emot att personligen kontakta var och en för att diskutera möjligheterna och processen att flytta till Hagfors, och för att ytterligare förklara de steg som behöver tas för en sådan övergång.

– jag vågar gissa att 5–10 % av de vi pratade med kommer att vara kommuninvånare i Hagfors inom fem år avslutar Lennart Leo Larsson förväntansfullt.

Monterns projektledare och två mässbesökare porträtteras vid en dator.

Lennart Leo Larsson, projektledare tillsammans med nyfikna mässbesökare.

Mässdeltagare fyller i ett formulär på dator.

Det var stadig kö till formuläret där man gjorde sin intresseanmälan.

I filmen berättar Lennart Leo Larsson om vad som händer efter mässan.

Publicerad av

Publicerad datum