logo

Egenprovtagning för covid-19

Bild på covid-19

Region Värmland erbjuder sedan den 17 juni egenprovtagning för covid-19. Det är så kallade PCR-test som kan visa om en person har en pågående infektion. Personer i samhällsviktig verksamhet som misstänks ha covid-19-infektion har möjlighet att beställa egenprovtagning av sjukdomen/viruset. Ambitionen är att även kunna erbjuda detta till övriga invånare från slutet av juni.

Provtagningen beställs via e-tjänsterna på 1177.se Länk till annan webbplats. och man får även svar på analysen den vägen. Du bokar dig för provtagning via någon av alternativen

 • Provtagningsbuss Länk till annan webbplats.
  Du bokar tid på vald buss, åker till ”bussen”, sitter kvar i bilen, får dittprovtagningsmaterial, provtar dig i bilen, lämnar in kittet, åker hem och inväntar svar på provet.

 • Apotek
  Länk till annan webbplats.
  Du bokar uthämtning på visst apotek, skickar en frisk anhörig att hämta provtagningsmaterial. Du tar provet hemma, skickar en frisk anhörig tillbaka till samma apotek med provet för vidare befordran till labbet och sedan inväntar du svar på provet.

 • Hemleverans
  Länk till annan webbplats.
  Du bokar hemleverans nästa dag (ingen exakt tid), väntar på besök, får provtagningsmaterialet. till dörren. Du provtar dig, lämnar ut kittet som tas med samma bil tillbaka till stationen för vidare befordran till labbet och sedan inväntar svar på provet.

Vem kan testa sig?

Ett PCR-test kan visa en pågående covid-19-infektion. Testet är bara aktuellt att göra när man har symtom och ska tas tidigt i sjukdomsförloppet, inom 7 dagar. I första skedet gäller erbjudandet om egenprovtagning personer som arbetar inom samhällsviktig verksamhet och som har lindriga symtom som kan tyda på covid-19-infektion. Vid allvarligare symtom med allmänpåverkan bör personen istället kontakta sjukvården. Personen måste också vara folkbokförd eller arbeta i Värmland. Man kan beställa max tre tester per person.

Ambitionen är att även kunna erbjuda detta till övriga invånare från slutet av juni.

Det är din arbetsgivare som definierar och meddelar dig om du arbetar inom samhällsviktig verksamhet. Arbetsgivaren ska utgå från Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps lista över samhällsviktig verksamhet Länk till annan webbplats.

» Mer information om egenprovtagning för covid-19 Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum