logo

I år blomstrar Hagfors på ett nytt sätt

blommor

Över ett år av planering och utförande presenterar vi ett nytt blomstrande Hagfors.

Vi förstår att många undrar över blomsterarrangemangen i kommunen och varför det inte ser ut som det brukar göra. 

Tiderna förändras och budgeten med dem.
För att kunna följa den budget som är avsatt för sommarblommor 2020 har vissa justeringar gjorts. Tidigare år har Hagfors kommun köpt en hel del färdigplanterade blomsterkuber, broräckeslådor och blomlådor som drivits upp av leverantör och som vi placerat ut i de centrala delarna av kommunen. I år ryms inte detta i avsatt budget och det är främst här förändringen syns.

Blomlådorna på bron Bågen har utgått, och detsamma gäller blommorna i bollarna på Skolgatan. I Ekshärad ersätts tidigare blommor med blomsterplanteringar i två våningar. Blommorna på Bågens broräcke finns dock kvar och dessa har vi planterat på egen hand. 

Vi har fått tänka om och göra annorlunda för att Hagfors kommun ska blomstra även denna sommar, om än på ett nytt sätt. Vi har förvaltat och använt oss av de perenner och pelargoner vi har sedan tidigare, samt satsat på att köpa in fleråriga blomsterlökar som kan blomma år efter år. På sikt blir det både hållbart och ekonomiskt.

Ett gediget arbete
Det har varit ett gediget arbete att förbereda och utföra. Under hösten 2019 planterade vi ut cirka 650 blomsterlökar bestående av tulpaner, hyacinter och påskliljor. Dessa har förgyllt centrummiljöerna med färg och form under våren, och kommer förhoppningsvis blomma många vårar framöver.

Perenner som sedan tidigare finns i kommunen, i bland annat Blinkenbergsparken och på våra vård- och omsorgsboenden, har vi delat på och planterat ut på platser i centrummiljöerna där det är möjligt för dem att trivas. Cirka en tredjedel av årets blomsterbudget har gått till nya perenner som vi planterat ut runt om i Hagfors och Ekshärad. De täcker många rabatter och kommer blomma från vår till höst kommande år. På så vis skapas utrymme för fler sommarblommor 2021.

Cirka 150 pelargoner har vi lyckats övervintra och planterat ut i Hagfors och Ekshärad. Utöver det har vi planterat blomsterkrasse till önskebrunnen i Uddeholm.

Hagfors kommun blomstrar på ett nytt sätt 2020, och det märks. Trots begränsade resurser har vi sökt nya, smarta lösningar för att låta Hagfors blomstra. Och vi är stolta över våra åtgärder.

Vill du veta mer om budgetprocessen?
Här kan du läsa mer om den samt 2020 års budget: Budget och årsredovisningar

Har du synpunkter?
Dina synpunkter hjälper oss att bli bättre! Synpunkter gör du via e-tjänsten: Lämna din synpunkt Länk till annan webbplats.

Har du frågor?
Hör gärna av dig till Emil Florell, GVA-chef, via 0563-185 00 (växel)

Publicerad av

Publicerad datum