logo

Klipp häcken för undvika olyckor

Bild på ett hus med en häck.

Har du ett hus vid en gata och har en häck får den inte vara högre än 80 centimeter. Häcken på bilden har rätt höjd då den finns vid en gata och även i en korsning.

Har du ett hus som ligger vid en gata, gångväg eller cykelväg får inte häckar, murar, staket eller andra föremål vara högre än 80 centimeter från gatan. Den höjden gäller vid utfarter och i gatukorsningar. Genom att sikten är fri kan olyckor undvikas. Om man gör några enkla åtgärder kan det bidra till att rädda liv.

Hagfors kommun har under sommaren fått många samtal från invånare som som undrar över vilka regler som gäller. Man är osäker på vilken höjd får man ha på häckar, plank eller murar som man har intill gatan vid sitt hus.

- Det senaste veckorna har kombinationen sol. värme och regn gjort att det blivit rejäl fart på växtligheten. All form av växtlighet som skymmer sikten i gatukorsningar bidrar till att risken för trafikolyckor ökar. Det är också en fara för små barn som inte syns om din häck eller staket är för högt, säger Malin Skoog driftledare gata, trafik och park i Hagfors kommun.

» Detta behöver du som fastighetsägare göra för att hålla sikten fri vid ditt hus

Har du frågor om hur du ska klippa din häck eller på annat sätt undvika skymd sikt kontakta Hagfors kommun. 0563-185 00 (växel) eller kommun@hagfors.se

Publicerad av

Publicerad datum