logo

Besöksförbudet på äldreboenden hävs 1 oktober

Lillåsen äldreboende i Hagfors

Lillåsen är ett av kommunens äldreboende som från och med 1 oktober åter kommer att ta emot besök.

Regeringen har beslutat att besöksförbudet på landets äldreboenden ska upphöra från den 1 oktober. Från det datumet kan man åter besöka nära och kära på äldreboenden under förutsättning att man är symtomfri. Det kommer att bli lokala anpassningar för säkra besök på de olika boenden i Hagfors kommun. Mer information om detta kommer under vecka 40 på hagfors.se

På grund av coronapandemin har det sedan den 1 april varit förbjudet för besök på landets äldreboenden. Nu har regeringen beslutat att besöksförbudet ska upphöra från och med den 1 oktober. Regeringen grundar sitt beslut på att smittspridningen minskar i samhället i kombination med att de särskilda boendena har förbättrat arbetssätt och rutiner för att förhindra smittspridningen.

Det är varje äldreboende som ska ombesörja att besöken kan ske på ett säkert sätt.
Och det ska vi göra i Hagfors kommun på Bellmansgården, Häggården, Lillåsen och Sättragården.

Ska göra lokala anpassningar

– Det är mycket positivt att anhöriga åter kan besöka nära och kära på våra boenden. Men pandemin är ännu inte över. Besöken måste ske så att det inte finns risk för smittspridning. Vi kommer att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ger som stöd för besöken. I kombination med det ska vi göra lokala anpassningar för respektive äldreboende i Hagfors kommun. Vi återkommer med information om detta på hagfors.se under vecka 40, säger socialchef Maria Persson.

Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram rekommendationer som stöd för besöken. Dessa ska innehålla instruktioner kring besöksrutiner, med fokus på avstånd och hygien. Men om om smittspridningen ökar lokalt kan det bli aktuellt att utfärda lokala restriktioner och eventuell avrådan från besök.

Förändringen gäller särskilt boende

Fram till dess att besöksförbudet hävs går det fortsatt på alla äldreboenden i Hagfors kommun att boka tid för besök utomhus. Kontakta respektive boende för mer information.
- Förändringen för besök gäller våra särskilda boenden. För övrigt i verksamheten kvarstår de åtgärder vi har sedan tidigare.Bland annat gäller fortsatt restriktionerna för dagverksamhet för äldre och lunchserveringen vid Skogvaktaren, säger kommunikatör Ralf Sundhäll.

Publicerad av

Publicerad datum