logo

Vinnare i GPS-quizzet på Klarälvsbanan

Nu kan vi säga grattis till de personer som vann varsitt presentkort i Klarälvsbanans GPS-quiz under Europeiska Trafikantveckan. Under perioden 16 sep - 27 september kunde det quizzas digitalt mellan Råda och Uddeholm.

Grattis!

Vi säger grattis till Mats Larsson och Enni Hänninen som vann varsitt presentkort á 400 kr i Ekshärad respektive Hagfors butiker. Tack för att ni deltog!

Vinnarna har meddelats.

GPS-quizzet är ett initiativ av Hagfors-Munkfors-Forshagas klimat- och energirådgivare.

De rätta svaren

Här kommer de rätta svaren på quizfrågorna:

1. Här omkring låg Norra Råda station. Nu kan man cykla på spåret istället. Hur mycket minskar CO2-utsläppen om du byter jobbpendling med bil på 2 km enkel väg till att cykla eller gå under ett arbetsår?

86 kg

2. Uvåsystemet består av många sjöar som genom vattenkraftverket i Åros mynnar i Klarälven och är en källa till förnybar el. Ungefär hur mycket av Klarälvens totala vattenflöde kommer från Uvåsystemet?

15%

3. Om du pendlar Råda - Hagfors (ca 1 mil enkel resa) med cykel istället för bil, kunde du spara ca 1 ton CO2 under ett arbetsår. Hur mycket motsvarar detta i flygmil?

450 mil med flyg

4. Du kan även spara pengar om du har möjlighet att byta resor från bil till cykel eller gång. Hur mycket kan genomsnittsinvånaren i Sverige spara på att ta cykeln istället för bilen under ett år?

30 000 kr

5. År 2025 tror man att det första kommersiella elflygplanet kan vara i drift i Sverige. Hur många passagerare beräknas det kunna ta? (Tips: lika många som på dagens linjefart Hagfors/Torsby/Arlanda).

19 st

6. Att hemestra är ett bra alternativ i pandemitider och ur klimatsynpunkt. Efter Klarälvsbanan fortsätter Klarälvsleden med många mil cykelled på mindre vägar längs med Klarälvdalen. Hur långt sträcker den sig?

Sysslebäck

7. Genom att åka kollektivt kan du minska dina utsläpp. En person som arbetspendlar mellan Hagfors och Karlstad med buss istället för med bil, kan under ett år minska sina koldioxidutsläpp med ca:

6 ton

8. Klarälvsloppet är en nio mil asfalterad och bilfri naturupplevelse på Klarälvsbanan i olika grenar. Snabbaste cyklist på sträckan Uddeholm-Karlstad var 2019 Jostein Eidem. Hur snabbt cyklade han?

2:02:59

Om Trafikantveckan

Europeiska trafikantveckan (European Mobility Week) är en årligt återkommande kampanj som syftar till att införa och främja hållbara transportlösningar och uppmuntra till alternativ till att åka bil.

Publicerad av

Publicerad datum