logo

Butiker har bra rutiner för att sälja folköl

Varje år gör Hagfors kommun kontrollköp hos butiker som har tillstånd att sälja folköl, tobak och receptfria läkemedel. Det innebär att en 18-årig person, som ser ut som minderårig och utan att legitimera sig, försöker köpa någon av produkterna. I år var kontrollen särskilt inriktad på folköl. Och butikerna i kommunen sköter sig bra.

- Alla butiker som kontrollerades 2020 har fått godkänt. Det känns riktigt bra. Samtliga efterfrågade id-kort. Det visar att deras rutiner fungerar bra. Kontrollköp genomförs alltid oanmälda men efteråt får varje butik alltid ett protokoll från kontrollen, säger bygg- och miljöchef Tihomir Jerkovic.

Kommunen beviljar tillstånd för försäljning av folköl, tobak och receptfria läkemedel. I tillståndet ingår också att butikerna årligen ska bli kontrollerade. Exempelvis genom kontrollköp.

I år genomfördes kontrollköp vid 14 registrerade försäljningsställen i Hagfors kommun för försäljning av folköl. En ungdom (som fyllt 18 år och ser ut som minderårig men inte kunde legitimera sig) besökte butikerna och försökte köpa en sexpack 3,5 % folköl, Samtliga butiker fick godkänt.

Publicerad av

Publicerad datum