logo

Testa dig om du varit utomlands

Kvinna på en flygplats

Har du varit ute och rest utanför Norden ska du göra ett PCR-test för covid-19 vid ankomsten till Sverige. Det gäller till 31 augusti - även om du är vaccinerad.

Fallen av smittade med covid-19 från resor utomlands har ökat i Sverige. Folkhälsomyndigheten införde därför den 12 juli en rekommendation om PCR-test för covid-19 vid ankomst till Sverige från länder utanför Norden. Även svenska medborgare omfattas av rekommendationen som gäller till den 31 augusti.

I vissa delar av världen och Europa ökar just nu smittspridningen av covid-19 bland annat på grund av slopade restriktioner och den mer smittsamma deltavarianten. Många som reser i sommar riskerar att ta med sig covid-19 hem från populära turistdestinationer. Det är viktigt att vara försiktig, både på resmålet och vid hemkomst.
– Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om flera fall av covid-19 där personer har smittats i samband med uteliv utomlands på nattklubbar, pubar och ställen där nya kontakter etableras. Detta ökar sedan risken för smittspridning och utbrott i Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Reserekommendationer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar från 12 juli till 31 augusti alla resenärer följande:

 • Håll dig uppdaterad om hur smittläget ser ut på orten du besöker. Umgås i en mindre krets och håll fysisk distans till övriga. Res aldrig om du har symtom.

 • Inom Norden
  - provtagning vid symtom (även vaccinerade)

 • Länder i EU/EES+ vissa ”tredjeländer”
  Ovaccinerade:
  - ta prov vid hemkomst - även asymtomatiska
  Alla:
  - ta prov vid symtom

 • Utanför EU/EES + vissa ”tredjeländer”
  Ovaccinerade:
  - ta prov vid hemkomst - även asymtomatiska
  - hemisolering 7 dagar
  Alla:
  - ta prov vid symtom

 • Var försiktig med vilka du träffar den närmaste veckan efter din resa. Undvik speciellt att träffa personer som ingår i en riskgrupp.

Om du är smittad riskerar du att sprida smitta vidare till exempel på din arbetsplats och inom din närmaste krets. Var därför mycket uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans.

» Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet

» Skärpt rekommendation från Folkhälsomyndigheten om testning efter utlandsvistelse Länk till annan webbplats.

» Skaffa ett covidbevis om du ska resa Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum