logo

Demokrativecka, 20-27 september

Demokrativeckan 2021

I år fyller demokratin i Sverige 100 år. Det uppmärksammar vi lite extra i Värmland under en demokrativecka den 20–27 september. Under veckan genomför Hagfors kommun och övriga kommuner i länet samt Länsstyrelsen Värmland, Region Värmland och andra aktörer i samverkan olika aktiviteter på temat demokratin.

- För oss är det en självklarhet att agera för en stark demokrati idag och för framtiden, säger kommunfullmäktiges ordförande Peter Åkerström.

Syftet med Demokrativeckan är att på bred front uppmärksamma demokrati och mänskliga rättigheter på angelägna teman som rör och berör länets invånare.

Hagfors kommun och övriga 15 värmländska kommuner, Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland skrev den 23 oktober 2021 på Deklaration för stark demokrati. Genom att skriva under deklarationen har Hagfors åtagit sig att stå upp för demokratin. Där ingår bland annat att genomföra en gemensam demokrativecka under hösten 2021, ett år före de allmänna valen 2022.

» Information om Deklaration för stark demokrati

Aktiviter under Demokrativecka, 20-27 september

BAMSE-tidning
Det finns möjlighet att hämta ut en demokratispecial av tidningen Bamse på biblioteken i Hagfors och Kyrkheden, tidningen kan hämtas från den 20 september under bibliotekets öppettider. Antalet tidningar är begränsat.

Teaterföreställning
Fredag den 24 september klockan 18.30 visas teaterföreställningen "FOGELSTAD - fem kvinnor, fem viljor, en tanke", en musikalisk monolog med Anna-Lena Hemström i stora aulan, Älvstranden bildningscentrum i Hagfors.

Det är gratis att se föreställningen. Men du behöver boka plats genom att kontakta Hagfors bibliotek. 0563-187 70 eller biblioteket@edu.hagfors.se

Information om föreställningen

År 2021 är det 100 år sedan kvinnor i Sverige fick gå och rösta för första gången. Fyra år senare bildades Fogelstadskolan av fem kvinnor, alla pionjärer inom sina yrkesområden. De var sinsemellan helt olika och det var långt ifrån konfliktfritt. Men de hade ett gemensamt mål; att alla kvinnor skulle lära sig att ta tillvara på sina nya rättigheter. Och det gjorde dom. Ett exempel är när riksdagen kommit upp i arton kvinnliga ledamöter - då hade hälften gått på Fogelstad.

» FOGELSTAD fem kvinnor - fem viljor - en tanke! Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum