logo

Att arbeta i hemtjänsten ger glädje och energi

Två människor

Gunborg Jansson, 87 år i Sunnemo uppskattar när Anita Renberg från hemtjänsten kommer på besök.

Ingen dag är den andra lik, arbetsuppgifter är varierande och vårdtagarna är glada och tacksamma när de får hjälp.
- Arbetet ger mig så mycket energi. Efter varje arbetsdag har jag känslan att jag har gjort en bra dag för de gamla, säger Anita Renberg som jobbar i hemtjänsten i Hagfors kommun.

Varje dag. Året runt i ur och skur besöker de vårdtagare i deras hem runt om i hela kommunen. Delar ut medicin, lagar mat, städar, hjälper till med påklädning, bistår vid läkarbesök, dusch och toalettbesök, fyller i listor för inköp av varor, hämtar tidningen, går ute med hunden och har kontakt med anhöriga. Det är bara några exempel på arbetsuppgifter som i hemtjänsten i Hagfors kommun utför.

Kvinna vid ett hus

Årets alla dagar besöker hemtjänstpersonalen vårdtagare runt om i Hagfors kommun.

Människor

Anita Renberg, Wilma Larsson, Ulrika Liljebjörn och Annelie Svensson i Sunnemo hemtjänst samlade inför en arbetsdag.

Människa

Att städa hos vårdtagare är en av många arbetsuppgifter hemtjänsten utför.

Människa i ett kök

Anita Renberg lagar mat åt en vårdtagare.

Barbro Gräsberg är undersköterska och har jobbat mer än 30 år inom hemtjänsten i Hagfors kommun. Anita Renberg har varit verksam inom vård och omsorg sedan början på åttiotalet. Från 1985 har hon varit anställd på Hagfors kommun, bland annat på Häggårdens äldreboende i Råda. Sedan tre år tillbaka är de kollegor i Sunnemo hemtjänstgrupp.

Ett varierande arbete
- Jag vet aldrig från dag till dag vad som kan hända med alla olika uppgifter som vi gör. Det är ett väldigt varierat jobb Jag utvecklas hela tiden i det här jobbet, säger Barbro Gräsberg.
- När man besöker vårdtagarna känner jag uppskattning. När hemtjänsten kommer är det för många den enda sociala kontakten. Vi är deras hjälpande hand, beskriver hon.

Två människor

Barbro Gräsberg sätter på stödstrumpor på Kajsa Persson, 88 år.

Genom hjälp av hemtjänsten bidrar man till att vårdtagaren kan bo kvar i sin hemmiljö längre.
- Hagfors kommun har som mål är att du som är äldre ska ges möjlighet att bo kvar i ditt hem så länge som du kan och vill, säger socialchef Maria Persson.

“man har gjort en bra dag för de gamla”

- Det ska vara en meningsfull tillvaro för vårdtagarna och det ska vara på deras villkor. Det är viktigt att bygga en relation med vårdtagaren. För vi kommer så nära dem, får ett förtroende och lär verkligen att känna dem. Och de blir så glad när man kommer. Det känns när man åker hem att man har gjort en bra dag för de gamla, säger Anita Renberg med ett stort leende.
- Det händer ibland när jag är ledig att jag kan tänka på vårdtagarna och hur de mår.

Barbro och Anita gillar verkligen sitt jobb. De trivs att jobba med människor. De sticker inte under stol med att det ibland kan vara slitsamt och stressigt. Men det uppvägs av den tacksamhet som de får från vårdtagarna. Att de med övriga kollegor, sjuksköterska och chef är ett team som verkligen trivs tillsammans underlättar så klart.

Människor

Barbro Gräsberg trivs verkligen med sitt jobb. Hon utvecklas hela tiden i sitt jobb och känner en stor uppskattning från vårdtagarna.

En arbetsdag inom hemtjänsten börjar med att teamet, förutom sjuksköterska och chef, samlas och går igenom planeringen för arbetsdagen. Vilka besök ska göra, vem åker vart, har det rapporterats några avvikelser etcetera. Som regel åker man ensam på besök till varje vårdtagare. Vid ett larm kan man behöva vara fler som åker iväg.
- Vid varje arbetspass är det någon av oss som har vår gemensamma larmtelefon. När någon vårdtagare larmar, genom sitt trygghetslarm, går det till larmtjänst som ringer till oss. Då får den som har larmtelefonen ta emot samtalet och åka på larmet. Eller kontakta någon kollega som kan vara närmare den vårdtagare som larmat och åka dit, förklarar Anita. Men om det larmar och man inte hittar någon kollega att ringa då kan det bli tufft.
- Det finns också en “anhörigtelefon” som en av oss har. Numret till den telefonen får anhöriga så de kan ringa dit om de har frågor.

Det är både vårdbiträden och undersköterskor som jobbar inom hemtjänsten. Som stöd i deras jobb finns legitimerade sjuksköterskor. Malin Sjöberg är sjuksköterska för Sunnemo hemtjänstdistrikt.
- Personalen som besöker vårdtagarna kan kontakta mig exempelvis om vårdtagaren inte är sig riktigt lik, undrar över medicinering eller om de bara har en allmän fråga. Det är bättre att de ringer en gång för mycket än en gång för lite, betonar Malin.

Hjälper till med bedömning

När Malin får ett samtal då personalen anser att vårdtagaren inte är sig riktigt lik ber hon dem att kolla olika parametrar för att kunna göra en bedömning.
- Det kan vara blodtryck, puls, kroppstemperatur, andningsfrekvens, syresättning i blodet, medvetandegrad. Utifrån det kan jag få en grund i min bedömning. Vid behov besöker jag vårdtagaren. Personalen är oerhört duktiga och viktiga för oss sjuksköterskor och är vår förlängda arm ut till vårdtagarna, berömmer Malin Sjöberg.

Gunborg Jansson, 87 år bor med maken Urban i ett hus i Sunnemo. Hon får hjälp av hemtjänsten och såväl Gunborg som maken uppskattar när Anita och hennes kollegor knackar på dörren.
- Jag trivs med hemtjänsten och vi kommer så bra överens med dem, säger Gunborg.

Hemtjänstens besök är dagens höjdpunkt

Paret Anita Beckman, 83 år och Bo Beckman, 83 år bor i Sunnemo och de får tre besök varje dag från hemtjänsten.
- Det bästa på dagen är när hemtjänsten kommer, tycker Anita Beckman. Dom är så snälla och hjälpsamma. En dag i veckan på fredagar brukar jag också åka till dagverksamheten i Ekshärad. Det är så roligt.
- Jag får också matlådor levererade varje dag. Det är väldigt bra och maten är god.

Sofia Beckman är en av parets döttrar. Hon är väldigt nöjd med den hjälp föräldrarna får genom hemtjänsten.
- Det är en jättetrygghet för oss anhöriga. Hemtjänsten är väldigt bra och bemötande när dom kommer. Vi kan slappna av på ett bra sätt när vi vet att mamma och pappa får den hjälp de behöver. Då kan vi ägna oss åt det sociala tillsammans med våra föräldrar, Jag och mina syskon är supernöjda med hemtjänsten i Hagfors kommun.

Två männiksor

Anita Beckman, 83 år i Sunnemo tycker att hemtjänstens besök är dagens höjdpunkt. Här får hon ögondroppar.

Uno Persson, 88 år bor ensam i sitt hus i Sunnemo. Han är tydlig med vad han anser om den hjälp han får av hemtjänsten.
- De är så bra!

Två människor

Anita Renberg häller upp näringsdryck åt Uno Persson, 88 år boende i Sunnemo.

Insatser från hemtjänsten beviljas av biståndshandläggare efter ansökan från vårdtagaren.
- I dagsläget är cirka 380 personer i Hagfors kommun beviljade insatser från hemtjänsten. Då inkluderas också de endast har trygghetslarm eller matdistribution, berättar Monica Davidsson, verksamhetschef för hemtjänsten i Hagfors kommun.

Vikarierna är viktiga

Viktigt är också att det finns vikarier som kan arbeta när ordinarie personal är frånvarande. En av dem är Wilma Larsson. Hon arbetar som konditor men är också vikarie inom hemtjänsten.
- Jag trivs med att vara vikarie, det är kul och funkar bra att kombineras med jobbet som konditor.
- Det är så viktigt att vi har Wilma och alla andra duktiga vikarier, säger Ulrika Liljebjörn, undersköterska i Sunnemo hemtjänstgrupp.

Vill du bli kollega med Anita och Barbro?

Är du intresserad av att jobba inom hemtjänsten som Anita, Barbro och deras kollegor. Då ska du göra en intresseanmälan. B-körkort är ett krav.

Kontakta verksamhetschef Monica Davidsson, 0563-189 58 eller monica.davidsson@hagfors.se

Eller gör en intresseanmälan på hagfors.se Länk till annan webbplats.

Fakta

I Hagfors kommun finns totalt elva hemtjänstgrupper inklusive nattpatrull. Ekshärad hemtjänst, Råda hemtjänst, Sunnemo hemtjänst samt sex hemtjänstgrupper på Tranan i Hagfors samt nattpatrull Ekshärad och nattpatrull Hagfors. Sammanlagt jobbar 185 tillsvidareanställda inom hemtjänsten. I varje hemtjänstgrupp finns ett team som består av vårdbiträden eller undersköterskor, en legitimerad sjuksköterska samt en chef .

Publicerad av

Publicerad datum