logo

I Hagfors kan man upptäcka världen från cykelsadeln

En man

Walter Alamaa, 91 år kommer en gång i veckan till kommunrehab för få träning, social umgänge och upptäcka världen från en cykelsadel.

Först rullar man nedför slingriga alpvägar. Nästa gång cyklar man i Kristinehamn. Så kan det se ut för en grupp pigga män som en gång i veckan samlas på rehabenheten i Hagfors. Med hjälp av ett digitalt hjälpmedel får man träning, socialt umgänge och får tillsammans upptäcka hela världen från en cykelsadel.

Rehabverksamheten erbjuder sedan en tid tillbaka det digital hjälpmedlet Moiview. Med hjälp av en stor bildskärm framför cykeln ser deltagarna videor på gator och platser runtom i världen medan man cyklar på en träningscykel. Förutom fysisk aktivitet och träning blir det också ett sätt att ha känslan av att man cyklar på platser över hela världen.

Viktigt att prova ny teknik

- För oss är det viktigt att kunna prova ny välfärdsteknik för att utveckla och förbättra vår rebahverksamhet. Motiview ger möjlighet till en form av träning i kombination med social samvaro som är viktig, säger verksamhetschef, Rehab Carina Wiberg.

Det har köpts in olika typer av motionscyklar till rehabverksamheten. På sikt vill utvidga till att kunna använda Motiview även på kommunens boenden.
- Vi planerar att köpa in och ha minst en cykel och skärm på varje boende.Det för att möjliggöra för fler och använda hjälpmedlet, berättar Carina Wiberg.

Kul att göra något annat

Walter Alamaa, 91 år kommer en gång i veckan till kommunrehab för att upptäcka världen från cykelsadeln. Han tycker det är trevligt att se nya platser.
- Det är kul att göra något annat och jag gillar att cykla. Sedan är det trevligt att fika efteråt, säger Walter.

Under oktober månad med avslutning den 27 oktober var han med i ett lag från Hagfors som under namnet Team Rehab deltog i det årliga globala mästerskapet Road Worlds for Seniors. En form av cykel-vm som där lag från Sverige, Norge, Island, Finland, Kanada, England och Australien tävlat mot varandra genom Moiview.

- Walter och dom övriga i laget har verkligen gått in för tävlingen fullt ut. Dom har träffat här varje vecka och cyklat ett par 20-minuters pass varje gång. De har själva fått välja var i världen de vill cykla. Det har varit allt från Alperna till Kristinehamn. Efter varje pass har de sedan i en app själva redovisat hur långt de cyklat och kunna se hur de ligger till i tävlingen, berättar Jaana Holm Östlund undersköterska på rehabenheten.

Människor

Från vänster: Staffan Stenmark, 76 år, Bo Finnkvist, 83 år, Gunnar Lindgren, 74 år, Bele Johansson, 83 år, Stig Gustafsson, 81 år och Walter Alamaa, 91 ingick i Team Rehab.

En man

Genom en app i sin telefon redovisar Walter hur långt han cyklat.

Människor som fikar

Efter en cykeltur i Alperna smakar det bra med fika.

Publicerad av

Publicerad datum