logo

Modersmålsdagen firas i Hagfors med sång och musik

Det har varit två års uppehåll på grund av coronapandemin. Men nu är det åter dags för modersmålsföreställning på ÄBC. Temat i år är Save the world. Måndag 20 februari är föreställningen för allmänheten.

Människor

Efter två års uppehåll är det åter dags för modersmålsföreställningar på ÄBC med sång och musik.

- Det ska vara ungt och fräscht och professionellt. Innehållet ska tilltala eleverna. Då blir det bra, säger Sandra Sjöström-Johansson, danslärare och kulturpedagog som är ansvarig för modersmålsföreställningarna.

Elever från årskurs 3 upp till och med gymnasiet anmäler till sin mentor om de vill delta i föreställningen. I år har 50 elever anmält sig. Tillsammans har man repeterat en timme i veckan sedan vårterminen började.
- Eleverna som anmält sig bildar en kör. Vi har också flera som sjunger solosång. Bland annat en tjej som sjunger på kinesiska och en tjej från Eritrea som sjunger på sitt modersmål. Ett annat exempel ur föreställningen är Bollywooddans som kommer från Indien. Vi ska också göra en låt på ett språk som ingen har som modersmål. Det blir en utmaning för eleverna, säger Sandra Sjöström-Johansson.

Det kommer bli bra

Hon är ansvarig för att arrangera modersmålsföreställningarna på ÄBC. De utgår från Internationella modersmålsdagen. Det är en temadag som infaller varje år den 21 februari, och instiftades av Unesco i november 1999 för att främja språklig mångfald.
- Syftet med föreställningen är att främja och stärka kultur och dans från andra länder. Förutom 2021 och 2022 har vi haft föreställningen varje år sedan 2014. Jag tycker det är extremt kul att göra och väldigt positivt att kommunen satsar på det.

Kvinna

Sandra Sjöström-Johansson som är danslärare och kulturpedagog är ansvarig för modersmålsföreställningarna.

Årets tema är det Save the world. Om vi bara lyssnar på varandra, då kan det bli bra. Att vi gör det här tillsammans är viktigt.
- Vi avslutar föreställningen med Det kommer bli bra av artisten Laleh.

Föreställning och öppen scen

Måndag den 20 februari klockan 18.00 är föreställningen i stora aulan på ÄBC för allmänheten. Den 21 och 22 februari är det föreställning i stora aulan för elever och lärare på ÄBC. Den 23 februari är det en så kallad öppen scen i stora aulan.
- Då har alla eleverna chans att ta plats på scen och framföra vad de vill som är på deras modersmål, berättar Sandra Sjöström-Johansson.

Under vecka 8 kommer även att vara en utställning med tema modersmål i foajen på ÄBC. Även biblioteket kommer att uppmärksamma modersmål. Dessutom kommer skolmaten under veckan att bestå av maträtter från olika länder i världen.

Modersmålsdagen instiftades 1999 för att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva sitt modersmål. Den firas världen över med olika aktiviteter som konferenser, konserter och seminarier. Det finns en ökad medvetenhet om att språk spelar en viktig roll i utveckling, för kulturell mångfald och dialog mellan kulturer, men också för att stärka samarbete, bygga inkluderande kunskapssamhällen och bevara kulturarv.

Det är en mänsklig rättighet att få tillgång till de verktyg som möjliggör fullt deltagande i samhället, och det är ofta de grupper som talar minoritetsspråk som också är marginaliserade på andra sätt, bland annat saknar de ofta tillgång till grundläggande utbildning.

Publicerad av

Publicerad datum