logo

Grillkrok tog unga företagare i Hagfors till SM-final

LAL UF från Älvstrandsgymnasiet vann första pris för sin egendesignade grillkrok i såväl klassen Årets hantverkare som Årets vara vid den regionala UF-finalen i Karlstad. Nu får Lova Schochow, Lovisa Ehne och Algot Stenmark styra kosan till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm 23-24 maj.

Människor

LAL UF består av Lovisa Ehne, Algot Stenmark och Lova Schochow. De läser tredje året på teknikprogrammet på Älvstrandsgymnasiet.

Sammanlagt har UF-företaget LAL UF sålt 50 stycken av sin grillkrok och man har beställningar på ytterligare 20 stycken, berättar trion som läser teknikprogrammet på Älvstrandsgymnasiet.
- Det är kul att vi gjort något som blir omtyckt. Det är ett multiverktyg, säger Lovisa Ehne. Du kan till exempel använda den till att vända på en köttbit, grönsaker eller korvar som ligger på grillen.

Inspiration till grillkroken kommer från ett grillverktyg som Lova Schochow såg hos sin morfar. Utifrån det föddes idén till att göra en grillkrok och UF-företaget LAL bildades.

Lokala företag bidrar med material

Materialet grillredskapet är tillverkat av är spillmaterial som man fått från lokala företag i Hagfors. De unga företagarna har konstruerat grillkrokarna på skoltid. LAL UF beskriver själva sin produkt enligt följande:
- Ett egendesignat grillredskap med smidig vändfunktion i form av en bockad krok. Grillkroken är stilren och handgjord, tillverkad i rostfritt stål och aluminium.

- Det tar mellan 2-3 timmar att göra en grillkrok. Det är endast utskärningen av själva kroken som vi får hjälp med. Annars gör vi allt från grunden inklusive efterbearbetning, polering och betning, berättar Lova Schochow.
- Kul att jobba praktiskt och vi har haft stor hjälp av vår lärare Erik Mattsson, säger trion gemensamt.

När årets regionala UF-mästerskap avgjordes i Karlstad tog man hem priser i tre klasser. Första plats - Årets Hantverkare. Första plats - Årets vara. Tredje plats - Årets Innovation.

“Är verkligen stort för oss”

Förstaplatserna betydde att LAL UF kvalificerade sig till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm 23-24 maj.
- Det ska bli jättekul och är verkligen stort för oss. Kul att representera Hagfors och Värmland, säger de unga företagarna.

Det är en hel del att förbereda för Lova, Lovisa och Algot innan finalen i Stockholm.
- Vi vill ha klart så många grillkrokar som möjligt innan vi ska till Stockholm för att kunna sälja på plats. Målsättningen är att få klart 100 stycken, säger Algot Stenmark.
- Vi behöver också fixa i ordning vår monter, säger Lova.

Grillkrok

Grillkroken är stilren och handgjord. Den tillverkad i rostfritt stål och aluminium.

Publicerad av

Publicerad datum