logo

Föreläsningar och information för att öka din beredskap

Kvinna i ett kök

Foto: MSB/Michael Fredman.

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Veckan samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den genomförs vecka 39, 25 september-1 oktober och temat i år är Öva! I Hagfors kommer under veckan att finnas information på Hagfors bibliotek samt föreläsningar som ger dig råd och tips om hur du ökar din hemberedskap.

Hagfors kommun satsar i år på dubbla kostnadsfria föreläsningar under Beredskapsveckan. Tisdag den 26 september, Lars Wilderäng, med tema kriget i Ukraina. Onsdag 27 september, Patrick Sellman, med tema hemberedskap. Dessutom kommer det att finnas information på Hagfors bibliotek om hur du ökar din beredskap inför en kris. Till exempel får du tips på vad du kan ha i din krislåda, om du inte har någon är det dags att skaffa en nu, som du har där hemma.
– Omvärldsläget och erfarenheterna av extremväder till följd av klimatförändringarna gör det extra viktigt att vi som kommun tar vårt ansvar för att stärka vår gemensamma beredskap. Vi hoppas att invånarna tycker det samma och passar på att besöka föreläsningarna och ta del av den information som finns på Hagfors bibliotek, säger räddningschef Håkan Finnkvist.

Tisdag den 26 september, Lars Wilderäng. Tema kriget i Ukraina.
Klockan 18.00, Älvstranden Bildningscentrum, Gröna aulan.
Föranmälan behövs. Kontakta Hagfors bibliotek för anmälan biblioteket@edu.hagfors.se eller 0563-187 70.

Onsdag den 27 september, Patrick Sellman. Tema hemberedskap
Klockan 18.00, Älvstranden Bildningscentrum, Gröna aulan.
Ingen föranmälan behövs.

Öva för att öka din beredskap

Med årets tema Öva! vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig. Genom att öva blir man medveten om sin egen förmåga och vad man behöver göra för att stärka sin hemberedskap. Du kan läsa mer och öva din beredskap på msb.se/hemberedskap.

I sju dagar förväntas du klara dig utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Vad innebär det egentligen? I utmaningen ”Sju dagar” får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott.
» Webbutbildning 7 dagar Länk till annan webbplats.

Fakta Beredskapsveckan

Beredskapsveckan ((tidigare Krisberedskapsveckan) är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den genomförs alltid vecka 39, i år 25 september till 1 oktober. Veckan samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv, till en gemensam insats. Ju fler som säger samma sak vid samma tidpunkt desto större genomslag.

» Mer information om Beredskapsveckan Länk till annan webbplats.

Publicerad av

Publicerad datum