logo

Livsmedelsföretagare berörs av ny föreskrift för att minska risken för spridning av covid-19

Idag den 25 mars har Folkhälsomyndigheten, med stöd av smittskyddsförordningen, gett ut en föreskrift om att restauranger, personalrestauranger, barer, caféer, skolmatsalar och cateringverksamhet i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Föreskriften innebär inte förbud mot bufféservering eller hämtmat, utan syftet är att förhindra trängsel vid buffén och kassakön. Avståndet mellan borden behöver utökas så att besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner i sitt egenkontrollprogram för att göra risken för smittspridning så liten som möjlig. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

Vid frågor kontakta miljö- och byggavdelningen, växel 0563-185 00

Publicerad av

Publicerad datum